Index Vakbarát Hírportál

Az államcsőd lehetőségét sem zárja ki a FÖX

2022. július 25., hétfő 14:24

A Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége szerint beláthatatlan következményei lehetnek a kata és a rezsicsökkentés megváltoztatásának.

Akár államcsődhöz is vezethet a kata adózási forma egyeztetés nélküli megváltoztatása, valamint az emberekre zúdított brutális, ebben a formában vélhetően jogszerűtlen rezsidíjmódosítás – véli a Fővárosi Közszolgáltatói és Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (FÖX). A szövetség közleményében felszólítja a kormányt, hogy függessze fel  mindkét intézkedést, és kezdjen érdemi egyeztetést a társadalom csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel. A FÖX emellett július elsejétől visszamenőleg húszszázalékos béremelést követel a közszolgálatban dolgozóknak.

A szakszervezet szerint a két intézkedés katasztrofális helyzetet teremt a magyar munkavállalók, családok többségénél, főként azért, mert „munkahelyek tömeges megszűnésével, emberek millióinak kilátástalan helyzetbe kerülésével és nyomorba dőlésével” jár.

Egy ilyen helyzet végső soron államcsődhöz vezethet

– szögezi le közleményében a szervezet.

A kata egyik pillanatról a másikra, adóév közbeni megszüntetése megrendíti a lakosság jogbiztonságba vetett hitét, míg a társadalmi párbeszéd és egyeztetés, az érintettek véleményének meghallgatásának elmaradása ilyen fontos döntésnél a FÖX szerint elfogadhatatlan.

A rezsi esetében a korábbi fogyasztás alapján történő díjszabás ellentmond minden jogszerűségnek – fogalmaznak a közleményben. A lakosság, köztük a szövetség által is képviselt munkavállalók nem rendelkeznek a döntés hatására sokszorosára emelkedő árak megfizetéséhez szükséges jövedelemmel, így a háztartások ellehetetlenülnek. Mint írják, a FÖX egyetért azzal, hogy ki kell kényszeríteni a hatalomtól az érdemi tájékoztatást, és a kormánynak haladéktalanul valódi, érdemi egyeztetést kell kezdenie a társadalom széles csoportjaival, köztük a szakszervezetekkel.

Amíg ez nem történik meg, addig a bejelentett intézkedéseket fel kell függeszteni.

A FÖX közleményében azt is megerősíti, hogy a szervezet tagjai egyetértenek a közszolgálatban dolgozók húszszázalékos béremelési követelésével, amelyet július elsejétől visszamenőleg tartanak elfogadhatónak. Ez azonban szerintük csak tűzoltás, amely az infláció részleges ellensúlyozására alkalmas.

Rovatok