Index Vakbarát Hírportál

Újabb tüntetést szerveznek a futárok a katatörvény módosítása ellen

2022. július 25., hétfő 12:36

Jobbágyfelkelés címmel szervezett újabb tüntetést a Futárok a KATA-ért. Az erre vonatkozó eseményt már meg is hirdették a Facebookon, a demonstráció hétfőn este 7 órakor kezdődik a Margit híd pesti hídfőjénél.

Palkovics László technológiai és ipari miniszterrel nem jutottak sehova, úgyhogy ott folytatják, ahol abbahagyták, terelték a témát, tereljük a forgalmat – olvasható az esemény leírásában. A Futárok a KATA-ért azt írja, ezúttal elhozzák azoknak a károsultaknak a történetét is, akik az előző tüntetésre nem tudtak elmenni. 

A hétfő esti tüntetésre a szervezők azt kérik, mindenki vesse papírra, hogy milyen terveik voltak a jövőre nézve, és írják le az álmaikat, amelyeket tönkretettek, és ne a kormány által elképzelt jövőjüket. A futárok ezeket nemcsak összegyűjtik, de a tervek szerint fel is olvassák.

A résztvevőket arra kérik, hogy a demonstráció ideje alatt a villamosközlekedést ne akadályozzák, mivel „a villamoson is hozzánk hasonló jobbágyok igyekeznek haza. Ispán nem teszi be a lábát a 4-6-ba, csak luxushintóval közlekednek”.

Azonnali felháborodás

A kormány nevében június 11-én, hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a kisadózás új szabályairól szóló törvénytervezetet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Július 12-én, kedd reggel a még csak tervezetként létező katamódosítás ellen szerveztek tüntetést a Parlament elé, a Kossuth Lajos térre, miközben az Országgyűlésben napirendre került a javaslat. A demonstrálók nem sokkal később lezárták a Margit hidat és az Erzsébet hidat, a parlament pedig elfogadta a kata változásáról szóló módosítást. 

Az új szabályozás olyan módosításokat tartalmaz, amelyek azt is jelenthetik, hogy a jelenleg nagyjából 450 ezer katás adózó jelentős része szeptember után másik adózási megoldás után kell nézzen, mivel a kata a jövőben csak magánszemélyek számára szolgáltató vagy terméket értékesítő főállású egyéni vállalkozók számára lesz elérhető. A tervezett változtatások szinte azonnal felháborodást váltottak ki.

A jogszabálytervezet szerint minden érintett vállalkozásnak nyilatkoznia kell majd az adóhatóság felé arról, hogy megfelel-e az új feltételeknek, és kisadózó tételes adóalanyként folytatja-e majd. Erre augusztus elsejétől szeptember 25-ig lesz lehetőség azzal, hogy aki ez utóbbi dátumig így nyilatkozik, szeptember 1-től katásként adózhat.

A kata tervezett módosításai ellen már akkor online petíció indult, amikor a pénzügyminiszter a költségvetési bizottság ülésén beszélt arról, hogy megvizsgálják a kisadózói adózási rendszert. 

Július 13-án szerdán a Momentum szervezett tüntetést a Parlament elé, a hivatalos rendezvény után a tömeg megindult a Nyugati tér felé, majd egy ideig az Oktogonon tüntettek, végül az Erzsébet hídon keresztül elindultak a Karmelita kolostorhoz. Egészen a Várkert Bazárig jutottak, a Karmelitánál ugyanis rendőrsorfal állta el az útjukat.

Majd másnap tovább folytatódott a kisadózó vállalkozók tételes adózásáról szóló törvénymódosítás elleni tüntetés Budapesten. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt szervezett újabb hídfoglaló pikniket. A tömeg oszlatásakor azonban a sokkoló is előkerült, a rendőrség több tüntetőt is előállított.

(Borítókép: A katatörvény ellen tüntetők 2022. július 18-án Budapesten. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok