Index Vakbarát Hírportál

Kiszáradt Budapest utolsó mocsara

2022. július 25., hétfő 19:45

Korábban már írtunk róla, hogy a Rákosmentén található Merzse-mocsarat, Budapest egyetlen mocsaras élőhelyét a kiszáradás fenyegeti. Most bekövetkezett, amitől a kerület vezetése jogosan tartott: kiszáradt az utolsó fővárosi mocsár is.

A hírt a Merzse-fan Facebook-oldalán osztotta meg:

A Magyarországon pusztító szárazság óriási káoszt okozott a mezőgazdaságban, az ágazat évente többmilliárdos kárt szenved, emellett munkaerőhiány lépett fel a gyümölcs- és zöldségtermesztésnél, miközben több területen is ellehetetlenült a munka a vízhiány miatt.

A hazánkban tomboló aszály miatt több folyónk is kiszáradt: egy csepp víz sem maradt a Bódva folyóban, a Tarna folyó is erre a sorsra jutott, és a Velencei-tó is komoly veszélybe került.

Az aszály miatt a várt kukorica- és napraforgótermés legalább 50 százaléka is odaveszhet. A jobbára csapadékmentes tél után tavasszal sem voltunk elkényeztetve az égi áldást illetően. Az extrém időjárási körülmények között a dinnyeszezon csúcsidőszaka is rövidebbre sikerült, mint a korábbi években.

A helyzet fontosságára Novák Katalin is felhívta a figyelmet a Facebook-oldalán, ahol az Úrhoz fohászkodott némi csapadékért.

(Borítókép: A Merzse-mocsár panorámaképe a XVII. kerületben 2018. április 14-én. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok