Index Vakbarát Hírportál

Köves Slomó az Orbán-beszédről: Kifejezetten szerencsétlen szóhasználat a „fajok keveredéséről” beszélni

2022. július 25., hétfő 16:08

Az EMIH vezető rabbija szerint kifejezetten szerencsétlen szóhasználat „fajok keveredéséről” beszélni, hiszen Isten minden embert a maga képmására teremtett. Hozzátette ugyanakkor, hogy a beszédnek a nyugati zsidó–keresztény kultúra térvesztéséről szóló részével, az abban megfogalmazott gondolatokkal több tekintetben is azonosulni tud.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen elhangzott kormányfői beszéd nagy médiavisszhangot kapott bel- és külföldön egyaránt, a zsidó közösségek képviselői is elmondták a véleményüket. Hozzájuk csatlakozott Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija.

„A beszéd jelentős részben a nyugati zsidó–keresztény kultúra térvesztéséről és az ezzel kapcsolatos kihívásokról szólt. A gondolatmenet ezen részével több tekintetben még azonosulni is lehet” – nyilatkozta a Neokohnnak Köves Slomó, de rámutatott, hogy

éppen a zsidó–keresztény civilizáció egyik alapértéke, hogy Isten minden embert a maga képmására teremtett. Így már csak ezért is kifejezetten szerencsétlen szóhasználat „fajokról meg fajok keveredéséről” beszélni.

Az EMIH vezetője a közelmúltban adott interjút az Indexnek, amelyben Orbán Viktort azon kevés emberek egyikének nevezte, „aki a világról alkotott elmélyült reflexióit praktikus, gyakorlatias cselekvéssel tudja következetesen összekapcsolni”.

Számos reakciót szült Orbán Viktor tusványosi beszéde

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke egyenesen náci beszédnek titulálta az elmondottakat, amely „kiírhatja a magyarokat a becsületes népek világából”. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is hasonló álláspontra helyezkedett. Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán József Attila A Dunánálcímű versének egy részletével reagált a miniszterelnök eszmefuttatására.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is kifogásolta a beszédnek a „fajok keveredésével” foglalkozó részét. Mint írták, a miniszterelnök szóhasználata élesen szembemegy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett. 

(Borítókép: Köves Slomó. Fotó:  Kovács Attila / MTI)

Rovatok