Index Vakbarát Hírportál

PDSZ: A tanárok négyötöde munkával tölti a nyarat

2022. július 25., hétfő 05:55

Van, aki pénzért, van, aki ingyen, és akad olyan is, aki az Erzsébet-táborok esetében heti 30 ezer forintos hidegélelmiszer-utalványért végzi ezt a feladatot. Ez derült ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által 1400 pedagógus körében végzett felmérésből.

A tanárok döntő többsége, 88 százaléka nem nyaralással tölti az idejét júliusban és augusztusban.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője az RTL Klub híradójának elmondta: most sokan lehetetlenülnek el azzal, hogy kiestek a katás vállalkozók köréből. A KSH adataiból tudható, hogy tavaly több mint 33 ezren oktatási tevékenységet végeztek egyéni vállalkozóként.

A PDSZ a következő sztrájktárgyaláson a katás vállalkozóként pluszmunkát vállaló tanárokról is egyeztetne a kormánnyal. Gosztonyi Gábor, a szakszervezet alelnöke szerint ennek a módosításnak a következményeként sokan vissza fognak térni a pedagógusok közül a feketegazdaságba.

A szakszervezet a csatorna beszámolója szerint attól is tart, hogy sokan elhagyhatják a pályát, ha nem tudják legálisan kiegészíteni a bérüket.

(Borítókép: Hornyák Tibor, az Erzsébet Alapítvány elnöke (b2), Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár (k) és Balog Zsolt, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgató-helyettese (j2) gyerekekkel játszanak az idei Erzsébet-táborok megnyitóján a zánkai táborban 2022. június 16-án. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok