Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós a koronavírusról: Megint kezdődik valami

2022. július 25., hétfő 06:45

A világszerte megugró esetszámok miatt globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett az Egészségügyi Világszervezet. Rusvai Miklós szerint Magyarországon a koronavírusra jobban kell figyelni, mint a majomhimlőre. Szakértők szerint ősztől újabb járvány várható, tízezer feletti napi esetszámokkal.

A majomhimlő egy újabb fertőzés, amely kicsúszott a kontroll alól – mondta Rusvai Miklós állatorvos, víruskutató. A szakember szerint a betegség nem lesz világjárvány, mivel nem cseppfertőzés formájában terjed, hanem nagyon szoros testi kontaktussal. Az Egészségügyi Világszervezet éppen ezért fontolgatja, hogy felveszi a majomhimlőt a nemi úton terjedő betegségek közé. 

Magyarország nem tartozik a súlyosan fertőzött országok közé, nálunk inkább a koronavírus terjedésére kell figyelni 

– mondta Rusvai Miklós. Hozzátette: a koronavírus magasabb esetszámot mutat idén, mint a korábbi nyarakon, de ez annak tudható be, hogy akkor még kötelező volt a maszkviselés, és nem voltak tömegrendezvények sem.

A szakember úgy véli, valószínűleg több helyen is javasolni fogják vagy kötelezővé teszik a maszkhasználatot. Elmondása szerint fölfelé ívelő szakaszban vagyunk, tehát megint kezdődik valami. 

Nem tudom megítélni, nem tudom megjósolni, a vágyaimat meg nem merem kivetíteni, hogy ez most meddig fog tartani, és milyen magasra megy. Látogatási tilalmak, azt gondolom, biztos lesznek, tehát nyilván a kórházakban kell majd a legszigorúbb intézkedéseket hozni

– tette hozzá Rusvai Miklós az ATV híradójának.

A beszámoló szerint a szakértők arra figyelmeztetnek: ősztől újabb koronavírus-járvány várható, tízezer feletti napi esetszámokkal. 

Az emelkedő esetszámok miatt egyre több kórházban rendelnek el látogatási tilalmat. Július 21-től a hatvani kórházba, július 23-tól pedig a salgótarjáni megyei kórházba sem lehet bemenni a betegekhez. 

Magyarországon a legutóbbi adatok szerint 10 255 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak egy hét alatt, meghalt 40 beteg. Kórházban 866 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 17-en voltak lélegeztetőgépen.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok