Index Vakbarát Hírportál

Márki-Zay: Ha Orbán Viktor marad a miniszterelnök, a legszegényebb uniós ország leszünk

2022. július 26., kedd 20:52

Márki-Zay Péter korábbi miniszterelnök-jelölt szerint Magyarország az Európai Unió legszegényebb országává válhat 2030-ra. Az ellenzéki politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt.

Hódmezővásárhely polgármestere szerint „a Fidesznek egyértelműen a háborús hazugsággal lett meg a kétharmada”. A kérdésre, hogy miként éli túl a megszorításokat a városa, azt válaszolta Márki-Zay Péter, hogy csak tisztességes városvezetéssel lehet egyről a kettőre jutni. Nem fogják az adósságokat a helyiekre áttolni, „ellentétben a kormánnyal, amely nem adóztatja meg a nagybefektetőket, legyenek azok magyarok vagy éppen külföldiek, hanem a hétköznapi embereket sarcolja”.

A városvezető elmondta: Vásárhelyen szociálistűzifa-program van érvényben a rászorulóknak, nem emelik a közétkeztetés árát idén, és roma felzárkóztatási programot is visznek. Eltörölték a helyi adókat, így a városban nincs tehát például építményadó sem – említette az ellenzéki politikus.

Márki-Zay a Gyurcsány-kormány időszakához hasonlította az Orbán-kormány mostani helyzetét, amikor hazugságokkal átverték a szavazókat, és megvezették őket. Az ellenzéki politikus a kormányfő tusványosi beszédét nagyon rossznak és rosszkor mondott beszédnek tartotta. „Most, amikor óriási szükség lenne az uniós támogatásra, és meg kellene próbálni minden eszközzel hozzájutni a forrásokhoz, akkor egy ilyen hangvételű beszéddel egyértelműen az ország ellen hangolta Brüsszelt.

Ha Orbán Viktor marad a miniszterelnök, akkor nagyjából 2030-ra mi leszünk majd a legszegényebb ország az Európai Unióban"

– tette hozzá Márki-Zay Péter.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2022. április 3-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok