Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor lépett, megalakult a kormány Védelmi Tanácsa

2022. július 26., kedd 09:55

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd reggel a Karmelita kolostorban megalakult a kormány Védelmi Tanácsa – erről tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A Védelmi Tanács létrehozása ahhoz a strukturális változáshoz köthető, amely az ötödik Orbán-kormány hivatalba lépésével történt. Havasi Bertalan azt mondta: az elhúzódó ukrajnai háború és a nyomában járó európai gazdasági válság, valamint a fokozódó migrációs nyomás miatt a következő években különös figyelmet kell fordítani Magyarország biztonságának és szuverenitásának megvédésére.

A kormányon belül működő Védelmi Tanácsnak ebben kiemelkedő szerepe lesz.

Ez a testület foglalkozik majd többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel – ismertette Havasi Bertalan. 

Közölte azt is, hogy a Védelmi Tanács a kormányzati döntéshozatal különös hatáskörű politikai döntéshozó fórumaként fog működni, amelynek elnöke a miniszterelnök, titkára pedig a nemzetbiztonsági főtanácsadó lesz (az utóbbi tisztséget Kovács József nemzeti információs államtitkár tölti be Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodában).

A Védelmi Tanács tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter valamint a miniszterelnök által kijelölt tagként a nemzetbiztonsági főtanácsadó. A Védelmi Tanács ülésén állandó meghívottként részt vesz a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.

A Védelmi Tanács szükség szerinti gyakorisággal ülésezik, de legalább kéthetente összeül. Ezen kívül, szükség esetén bármelyik tagja kezdeményezheti rendkívüli ülés összehívását.

Orbán Viktor posztolt az alakuló ülésről

Kedd délelőtt, egy Facebook-posztban a miniszterelnök is jelezte, hogy megalakult a Védelmi Tanács.

(Borítókép:  A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) a Védelmi Tanács alakuló ülésén a Karmelita kolostorban 2022. július 26-án. Balról Pintér Sándor belügyminiszter, jobbról Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára.  Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher)

Rovatok