Index Vakbarát Hírportál

Újabb levelet írt a miniszterelnöki megbízott Orbán Viktornak

2022. július 26., kedd 14:05

A HVG értesülése szerint kedden beadta lemondását Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott. A szociológus Orbán Viktor Tusványoson elmondott beszéde miatt döntött úgy, hogy távozik. Később a miniszterelnök is reagált, levelében azt írta: „A magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva.”

Lemondott társadalmi felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki megbízott tisztségéről Hegedüs Zsuzsa. A politikus volt Orbán Viktor legrégibb tanácsadója.

A szociológus kedd reggel írta meg Orbán Viktorhoz címzett levelében, hogy egy „szégyenteljes megfogalmazás miatt” kell megszakítania a kapcsolatot, ugyanis szerinte a kormányfő Tusványoson elmondott beszéde „ellentmond az összes alapértékének”. Kiemeli azonban, hogy annak ellenére hozta meg döntését, hogy a miniszterelnök „az eredeti felkérésében szereplő, teljes szabadságát sohasem korlátozta.” 

Mint arról korábban írtunk, sokaknak nem tetszett Orbán Viktor Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén elmondott beszéde, ahol a kormányfő úgy fogalmazott:

(…) a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. Amikor szerencsés a csillagok állása, ezek a népek egy ilyen hungaropannon mártásban össze is olvadnak, egy sajátos európai kultúrát hozva létre. Egymással hajlandók vagyunk keveredni, nem akarunk kevert fajúvá válni.

Hegedüs Zsuzsa levelében azt is kiemelte, hogy „a nyíltan fajgyűlölő beszéde előtt már a homofób törvény is túllépte számára a vállalhatatlanság határát, mégis folytatta a felzárkóztatási programmal kapcsolatban kapott megbízását”. 

Ennek a gyalázatnak ugyanis a lehető legrövidebb időn belül véget kell vetni, amihez saját, már disszidens tapasztalatom szerint is az itt élők minél szélesebb körű megszólítása, illetve a nemzetközi közvélemény mozgósítása szükséges. (…) Örülnék, ha személyesen is meg tudnánk beszélni, mit lehet még csinálni

– idézi a levél zárását a HVG.

Előkerült a válaszlevél, Orbán Viktor tudomásul vette a döntést

Később közösségi oldalán tette közzé a miniszterelnök Hegedüs Zsuzsának írt válaszlevelét Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Viktor ebben azt közölte: sajnálja a miniszterelnöki megbízott döntését, de egyúttal tudomásul veszi.

Kedves Zsuzsa!
Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi.

Ezer éve ismerjük egymást. Tudhatod, hogy a fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva

– olvasható a miniszterelnök levelében.

Újabb levelet írt a miniszterelnöki megbízott

Hegedüs Zsuzsa újabb levélben válaszolt a miniszterelnök válaszlevelére, amelyben megismétli, hogy biztos benne, hogy távol áll a miniszterelnöktől az antiszemitizmus, ugyanakkor nem tudja, ki és miért sugallta a tusványosi beszédet. Továbbá azt sem érti, hogy a kormányfő miért nem vette észre, hogy a szöveg nem egyezik azzal, amit szándékozott mondani.

Pontosan arról szól a levél, hogy 20 éven keresztül nem tévedhettem akkorát, hogy nem veszem észre, hogy benned a legkisebb hajlam is van a már nyugaton is létező fajgyűlöletre

– fogalmazott Hegedüs Zsuzsa a lapnak is elküldött levelében. Majd azzal folytatta, hogy még a múlt héten elfogadott Európai Parlament átalakításáról szóló határozat sem késztette volna arra, hogy felálljon és nyilvánosan megszólaljon, ha mindezt Orbán Viktor nem Magyarország miniszterelnökeként, hanem magántársaságban mondja el. A miniszterelnöki megbízott szerint a probléma az, hogy bármennyire nem ért egyet a kormányfő Európa-ellenességével, annak számláján nem szerepel 6 millió zsidó halála. Továbbá úgy véli, a legvadabb Európa-ellenesség is csak a Fidesz törzsszavazói között erősíti ezt a hangulatot.

A faji jellegű diszkriminációra vonatkozó legkisebb nyilvános mondat azonban olyasmit gerjeszt, amiről a történelem nemcsak Európában, hanem Afrikában és Örményországban már bebizonyította, hogyha egyszer kiengedjük a szellemet a palackból, az „Úristen” sem tudja újra visszazárni

– tette hozzá Hegedüs Zsuzsa.

Orbán Viktor legrégibb tanácsadója arról is írt, hogy ő örülne a legjobban annak, ha ezt a beszédet és a lemondását is korrigálni lehetne valahogy. Ezt követően Hegedüs Zsuzsa végig veszi, hogy szülei és nagyszülei is a rendkívüli lelkierejük és még annál is rendkívülibb bátorságuk miatt menekültek meg a halál elől.

Levele szerint édesapja a Don-kanyarhoz küldött munkaszolgálatosok közül, egyedül gyalogolt haza, miután, Petschauer Attila olimpiai vívóbajnok a karjai között halt meg. A mamáját pedig kétszer is betették a Dunához induló menetbe, amiből mindenkit a folyóba lőttek, de ő egyszer a villamosra ugrott fel, másik alkalommal pedig egy porosz tiszt vette ki a menetből, akinek azt hazudta, hogy egy 4 hetes kisbabát szoptató kismama. 

Ezt figyelembe véve azt is megértheted, hogyha van valaki, akiből még véletlenül sem néztem volna ki a fajgyűlölet legkisebb jelét, az Te vagy

– írja a miniszterelnöki megbízott, hozzátéve, hogy azt tudja mondani Orbán Viktornak, hogy olvassa újra a tusványosi beszédének az erre vonatkozó részét és érteni fogja, hogy Hegedüs Zsuzsa miért nem vállalta azt, amiben gyerekkora óta hisz, hogy „ez a borzalom csak azért történhetett meg, mert túl sokan hallgattak, amikor születendőben volt az a fajta gyűlölködés, amire a nácik építettek”. 

„Többnyire azért hallgattak, mert nem érintette és ezért nem érdekelte őket, ami pedig a Sztálin által kötött megállapodást illet, Hitlerrel, politikai okokból nem voltak hajlandók felvenni a kesztyűt, akkor, amikor még meg lehetett volna állítani” – zárta levelét Hegedüs Zsuzsa.

(Borítókép: Hegedüs Zsuzsa 2014. április 1-jén. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok