Index Vakbarát Hírportál

A legtöbb helyen stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja

2022. július 26., kedd 13:03

A települések nagy részén stagnál a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja. A Nemzeti Népegészségügyi Hivatal vizsgálatából azonban az is kiderül, hogy vannak helyek, ahol növekvő tendenciát mutat.

A vizsgált települések többségénél stagnál a szennyvízben a koronavírus koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján kedden.

Mint írták, a 29. héten a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja országos átlagban stagnál. A tendencia a vizsgált települések többségénél stagnáló, azonban emelkedés figyelhető meg

Míg a budapesti agglomeráció településein:

Az NNK közlése szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 18 mintavételi hely esetében a mérsékelt, míg négy mintavételi helyen – Nyíregyházán, Tatabányán, Pécsen és Békéscsabán – az úgynevezett emelkedett kategóriába esik – írta az MTI.

(Borítókép: Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a Mol nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok