Index Vakbarát Hírportál

Fontos határidő közeleg, ez az utolsó esélyük a gimnazistáknak

2022. július 26., kedd 17:44

Augusztus 5-én éjfélig lehet jelentkezni a pótfelvételi eljárásban meghirdetett, szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. Azok jelentkezhetnek, akiket a július 21-én zárult általános eljárásban egyetlen, általuk megjelölt képzésre sem vettek fel, vagy idén nem jelentkeztek felsőoktatási intézménybe.

A diákok állami ösztöndíjas képzésekre is jelentkezhetnek, 35 egyetemen és főiskolán választhatnak az agrár-, a hitéleti, az informatikai, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógus- és a természettudományi képzési területek közül.

Mindezek mellett 47 egyetem és főiskola hirdet mind a 15 képzési területen önköltséges finanszírozási formában képzéseket. A választható lehetőségek között alapképzések, osztatlan képzések, mesterképzések és felsőoktatási szakképzések szerepelnek – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A pótfelvételi eljárásban csak egy felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni (ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít) a Felvi.hu honlapról elérhető E-felvételiben augusztus 5-én éjfélig. A 2022. évi felsőoktatási pótfelvételiben meghirdetett szakokra vonatkozó információk és a jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók szintén ezen a honlapon olvashatók.

A jelentkezést legkésőbb augusztus 5-én éjfélig hitelesíteni is kell

Ügyfélkapun keresztül, vagy az E-felvételi felületéről letölthető adatlapot postán is fel lehet adni aláírva. Minden előírt dokumentum feltöltési határideje ugyancsak augusztus 5-e éjfél.

Az OH külön kiemelte, hogy ha a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzések esetében – felvételi vizsgát írnak elő, a pótfelvételi hirdetményében jelzik. Itt közlik majd a vizsga időpontját is, és az idő rövidsége miatt külön behívólevelet általában nem küldenek.

A pótfelvételi ponthatárait augusztus végén hirdeti ki az Oktatási Hivatal.

A 2022. évi általános felsőoktatási felvételi eljárásban már meghirdetett képzések esetében a pótfelvételi ponthatára nem lehet alacsonyabb a 2022. július 21-én meghatározottnál. A ponthatár egyetlen képzés esetében sem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál: alap- és osztatlan képzés esetén 280, felsőfokú szakképzés esetén 240, mesterképzés esetén pedig 50 pontnál – áll a közleményben.

A felsőoktatásba jelentkezők 74 százaléka felvételizett sikeresen

Az Index múlt héten számolt be róla, hogy a felsőoktatásba jelentkezők 74 százalékát felvették valamilyen képzésre, ami 2020-hoz képest nyolcszázalékos bővülést jelent. A hallgatók 82 százalékának, 60 517 diáknak az állam finanszírozza a tanulmányait.

Az idén érettségizett diákok mintegy hatvan százaléka jelentkezett a felsőoktatásba. A legnépszerűbb képzési terület a gazdálkodástudomány lett, ahová mintegy 17 ezer hallgatót vettek fel. Ezt követi a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógusi, valamint a jogi terület.

Rovatok