Index Vakbarát Hírportál

Át kell nevezni mindent, amiben benne van a megye szó?

2022. július 26., kedd 09:38

Nem egyértelmű, hogy a megyék vármegyére történő átnevezési miatt át kell-e nevezni az összes olyan intézményt is, amelynek a nevében benne van a „megye” szó – írja az Infostart.

Az Országgyűlés egy hete döntött arról, hogy vármegyékké nevezik át a megyéket, a megyék élén álló kormánymegbízottakat pedig innentől kezdve főispánnak fogják hívni

Az Infostart szerint a változtatás a gyakorlatban azt jelenti, hogy 714 megyehatárjelző táblát le kell cserélni vagy át kell matricázni. Azt viszont még a Magyar Közút sem tudja, hogy mikor és mennyiért tudják ezt megvalósítani. „Az esetleges jövőbeli feladatok felmérése és összegzése még előkészítés alatt van, így a módosítások pontos ütemezéséről és annak költségeiről majd csak a későbbiekben áll módunkban részletesebb tájékoztatást adni" – írta erre vonatkozó közleményében a Magyar Közút.

Tompos Marton, a Momentum országgyűlési képviselője ugyanezzel kapcsolatban azt mondta, hogy milliárdos költségekről lehet szó, és ebben a gazdasági helyzetben ez pazarlásnak minősül. Az Infostart arra is emlékeztetett, hogy amikor 2020 júniusában Csongrád megyét átnevezték Csongrád-Csanád megyére, akkor a kormány 35 millió forintot költött el emiatt a változtatás miatt. 

Vármegyei futballbajnokság?

A változtatás ezen kívül több ezer olyan hatóságot, intézményt, szervezetet és rendezvényt érinthet, amelyeknek a nevében ott szerepel a „megye” szó. Nem egyértelmű még, hogy ezek közül melyeknek fog megváltozni a neve, de a változás azt jelentheti, hogy a jövőben megjelenik például a

A jogszabály arra sem adott választ, hogy névváltoztatásra kényszerül-e az a több száz civil egyesület, amelyeknek a nevében, alapító okiratában, levélpapírján, bélyegzőjén és tábláján szerepel a „megye” szó.

Annyi biztos, hogy a megye elnevezés addig még használható, amíg a vármegye kifejezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható, de hogy utána mi lesz, az egyelőre rejtély. Királyság viszont nem lesz az országból, legalábbis ezt mondta a múlt héten az egyik főispán.

(Borítókép: Új táblát helyeznek el a megyehatáron a Magyar Közút Nonprofit Zrt. hódmezővásárhelyi mérnökségének munkatársai 2020. június 4-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok