Index Vakbarát Hírportál

Forró betonon térdelnek a sárga mellényesek Újpesten

2022. július 27., szerda 17:28

Rabszolgamunka. Ezzel a címmel kaptunk két olvasói videót. A szerzője szerint az látható rajtuk, amint a Megyeri út 202. előtti parkolóban sárga mellényes munkások kézzel szedegetik a gazt az útburkolat repedéseiből. 

Ezen a napon a 30 fokot is meghaladta a hőmérséklet, a munkásoknak a még ennél is forróbb aszfalton kellett térdelve megtisztítaniuk a gyomnövényektől az útfelületet.

A nehéz fizikai munka ismérvei között szerepel, hogy a munkavállalónak egész műszak alatt járkálnia, állnia kell, extrém magas, 30 fok feletti vagy alacsony, 10 fok alatti hőmérsékleten intenzív páratartalom vagy szárazság mellett végezni a munkát.

Milyen világ ez, kérem?

– tette fel a videó készítője a kérdést.

Az ügyben megkerestük Déri Tibort, Újpest momentumos polgármesterét, hogy megtudjuk, 

A városrész vezetője azt kérte, hogy küldjük át a felvételeket, hogy utána tudjon járni az esetnek. Annak a lehetőségét is felvetette, hogy nem önkormányzati alkalmazottak láthatók a videón, hanem a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) munkatársai.

Kérdéseinkkel ezért megkerestük az FKF-et is, ahonnan azonban azt a választ kaptuk, hogy a videókon látható dolgozók nem a BKM FKF Köztisztasági Divízió munkatársai.

Az emberségességre vonatkozó telefonos kérdésünkre kitérő választ adott. Amint arra olvasónk emlékeztetett, Déri Tibor a 2019-es önkormányzati választásokon ezzel a szlogennel kampányolt: Az ember a legfontosabb érték!

Konkrét kérdéseinkre a polgármester későbbi választ ígért. Amint megérkeznek, cikkünket bővítjük.

Frissítés, 2022. 07.28. 12:00
Sulykos Kristóf aláírásával az alábbi válasz érkezett szerkesztőségünkhöz csütörtök délelőtt:

2022.07.26-án az Újpesti Városgondnokság alvállalkozójának munkatársai dolgoztak az adott területen. Hét munkavállaló, akik Káposztásmegyer II. lakótelepen a játszóterek, parkoló sávok fáinak tősarjazását, útpadkából térd magasságig nőtt gyomok eltávolítását, valamint a Megyeri út mellett létesített biodiverz ágyás melletti területek gyommentesítését végezték el. A munkavállalók munkavégzése szakaszosan történik, beosztva munkaidejük alatt az elvégzendő feladatokat, figyelembe véve az adott időjárási és egyéb körülményeket, óránként 10 perces pihenőidőt biztosítva számukra, plusz délben ebédidőt. A videófelvétel egy pillanat kiragadása az adott napi munkafolyamatokból, nem mutatja be hitelesen az adott csapat napi munkatevékenységét. 

A vegyszer alkalmazása nem volt javasolt, hiszen olyan nem létezik, hogy környezetbarát gyomírtó vegyszer.

Rovatok