Index Vakbarát Hírportál

Lopott autókat értékesítő csalók ellen emeltek vádat

2022. július 27., szerda 11:15

Vádat emeltek két nemzetközi orgazdacsoport tagjai ellen, akik bűncselekménnyel megszerzett járműveket adtak el hamis okmányokkal és átütött alvázszámokkal.

Az olasz, magyar, román és líbiai férfiakból álló bűnözői csoport egyik olasz tagja 2017 és 2019 között lopásból, sikkasztásból és csalásból származó nagy értékű személyautókat szerzett meg – közölte Négyessyné Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője.

A gépkocsik között több olyan volt, amelyet Olaszországban hamis okmányokkal bérbe vettek, de nem adtak vissza, hanem az orgazdacsoport olasz felhajtó emberéhez kerültek. Ő telefonon átküldte a jármű fotóit román társának, és ha tetszett neki, akkor egy másik olasz társuk sofőrként Magyarországra hozta.

A vádlottak az átütött alvázszámú járművek értékesítéséhez hamis forgalmi engedélyeket, igazolásokat és adásvételi szerződéseket használtak. A líbiai és magyar állampolgárságú orgazdák a reális árnál jóval olcsóbban jutottak az autókhoz, amelyeket később piaci – vagy ahhoz közeli – áron értékesítettek.

Lopott munkagépeket és traktorokat is árultak

A másik orgazdacsoport egyik tagja – olasz kapcsolatai révén – lopott munkagépek és traktorok magyarországi értékesítését szervezte úgy, hogy az ehhez szükséges pénzt négy másik magyar társa biztosította. Volt, hogy a munkagépekhez harmadáron jutottak hozzá, és tetemes haszonra tettek szert az eladásukkal.

A két orgazdacsoport két év alatt tizenegy nagy értékű személyautó és nyolc munkagép szervezett eladásában működött közre. A nyomozók a járműveket magyarországi vevőjüknél lefoglalták. Az egyik vádlottnak azért is felelnie kell, mert az átvett vételárelőlegekből a kialkudott munkagépek beszerzését nem intézte el és a pénzzel sem számolt el.

A megyei főügyészség tizennégy ember ellen üzletszerűen elkövetett orgazdaság, közokirat-hamisítás és egyedi azonosító jellel visszaélés, kettő ellen pedig csalás miatt emelt vádat.

Rovatok