Index Vakbarát Hírportál

A lengyel jobboldali sajtó védelmébe vette Orbán Viktort

2022. július 27., szerda 21:29

Łukasz Warzecha, a lengyel jobboldali sajtó meghatározó alakja állt ki Orbán Viktor mellett a tusnádfürdői beszéd után.

A hírről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója számolt be közösségi oldalán. Mint írja, a Łukasz Warzecha szerint a magyar kormányfő rasszistának kikiáltott szavai kemény és pontos diagnózissal szolgálnak a jelenlegi Európa helyzetéről. A jobboldali újságíró a Do Rzeczy című konzervatív lap hasábjain fejezte ki a magyar miniszterelnök iránti támogatását. 

Warzecha ezenfelül kemény bírálatot fogalmazott meg a konzervatív lengyel újságírókkal szemben, akik szerinte olykor gyerekes megközelítéssel és gyakran elfogultan vizsgálják a nemzetközi kapcsolatokat. Úgy véli, hogy amikor Lengyelország erkölcsi problémákkal küzd, az minden esetben megakadályozza az aktuális helyzet távolságtartó elemzését. Ez vezetett oda is, hogy a tusnádfürdői beszéd Lengyelországban a konzervatív oldalon is felháborodást okozott

– írja Orbán Balázs.

Kitért arra is, hogy míg Varsó az Egyesült Államok szövetségeseként lépett fel, hogy Washington érdekeit képviselje, addig Magyarország állásfoglalása egyértelműen az egyensúly megteremtésére törekszik. 

A politikus szerint Łukasz Warzecha elismeri a magyar kormány érdekközpontú politikájának előnyeit a lengyel érzelemközpontú megközelítéssel szemben, valamint igazat ad Orbán Viktornak abban, hogy a szankciós politika legnagyobb kárvallottja nem Oroszország vagy az Egyesült Államok, hanem Európa.

Rovatok