Index Vakbarát Hírportál

Aggodalom a számlák miatt, erre érdemes figyelni

2022. július 27., szerda 17:51

A magyar emberek többsége azon aggódik, mekkora terhekkel jár ősztől a rezsiszámlák kifizetése. Az energiahivatal több hasznos tanáccsal igyekszik segíteni, és a háztartási berendezések körültekintőbb, takarékosabb használata is sokat enyhíthet problémáinkon.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal arra hívta fel a figyelmet, hogy célszerű átírni a közműveknél a fogyasztásmérő órákat még abban az esetben is, ha valaki csak bérbe ad vagy éppen vásárolna egy ingatlant. Érdemes tájékozódni, mert erre több olyan megoldás létezik, amelyek speciálisan csak a bérleti jogviszony esetében alkalmazhatók.

„Alapszabály, hogy a felhasználó személyében bekövetkezett változást 15 napon belül be kell jelenteni, különösen indokolt, hogyha bérbe adunk” – tette hozzá Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője.

Két opció közül választhatunk.

A felhasználóváltozás bejelentése nemcsak vásárláskor vagy bérléskor lényeges, hanem akkor is, ha alkalmi felajánlással jutunk ingatlanhasználathoz. A szóvivő meglátása szerint főleg az egyetemi tanév alatt jellemző, hogy a diákok egy rokonuk lakásában élnek, ilyenkor pedig – a hivatalos bejelentéssel – jobb elkerülni az esetleges családon belüli félreértéseket.

A bejelentést többféle módon megtehetjük az Infostart szerint. A legoptimálisabb, ha a régi és az új tulajdonos, illetve a bérlő együtt közli a változást a szolgáltatóval az ügyfélkapcsolati irodán.

A bejelentés a kormányablakokon keresztül is megtörténhet az e-bejelento.gov.hu oldalon. Ha pedig a szolgáltatások elektronikus ügyintézésével kapcsolatban szeretnénk tájékozódni, akkor a www.magyarorszag.hu oldalra érdemes ellátogatni.

Figyeljünk a hűtőszekrényre, a mosogatógépre és a fűtésre is!

A rezsiköltségek miatti aggodalmak közepette megnőtt a kereslet az energiatakarékosabb háztartási eszközök után is. Dévavári Dezső, az Olcsóbbat.hu üzletágvezetője az ATV Start című műsorában elmondta, hogy már a rezsicsökkentés szigorításáról szóló kormányzati bejelentések után egy órával megindult a keresések növekedése.

A legtöbben a napelemnél, a napkollektornál vagy a szélgenerátornál jóval olcsóbb és könnyebben telepíthető kályhák és a kandallók iránt érdeklődnek. A szakértő azt tanácsolta a műsorban: ha spórolás céljából vásárolunk új eszközt, nézzünk utána a gép átlagos éves fogyasztásának.

A legtöbbet a hűtők, a mosógépek, a mosogatógépek, a bojlerek és a világítóberendezések fogyasztják.

A hűtőszekrényt keveset nyitogassuk, és nézzük meg, hány fokra van beállítva, ugyanis feleslegesen nem muszáj alacsony hőmérsékleten tartani. Spórolhatunk azzal is, ha olyan helyre rakjuk, ahol nem süti a nap, fagyasztó esetében pedig az is befolyásolhatja a fogyasztást, hogy mennyire van bejegesedve.

Ami a mosogatógépet illeti, ne mossunk magas hőfokon, negyedtöltéssel ne indítsuk el a gépet, inkább várjunk, és akkor programozzuk be, ha összegyűlik egy nagyobb adag szennyes.

Dévavári szerint a fűtésen is spórolhatunk, ha nem fűtjük 25-26 fokra a lakást, és ha esténként vagy amikor nem vagyunk otthon, néhány fokkal lejjebb állítjuk a fűtést.

Az Olcsóbbat.hu üzletágvezetője közölte: szeptember-október környékén, amikor megérkeznek az első, új szabályok szerint kalkulált rezsiszámlák, újabb keresési hullám indulhat el.

Korábban az Index is összegyűjtötte, mire kell figyelni, ha kevesebbet fogyasztanánk. Erről alábbi cikkünkben olvashat részletesen.

Rovatok