Index Vakbarát Hírportál

Petíciót indított a MTA több tagja Orbán Viktor tusványosi előadása miatt

2022. július 28., csütörtök 09:00

Egy online petíciót indított a Magyar Tudományos Akadémia több tagja, melyben Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson elmondott előadásának fajokra és fajkeveredésre vonatkozó része ellen tiltakoznak.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) több tagja is online petíciót indított, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök Tusványoson tartott előadása miatt tiltakoznak, melyet a hvg.hu vett észre.

A petíciót az MTA 67 rendes, külső, tiszteleti és levelező tagja írta alá, és a szöveg azon részét kifogásolják, amelyben a miniszterelnök népek keveredéséről, kevert fajokról, valamint a fajkeveredés elutasításáról beszél. Orbán Viktor Tusványoson úgy fogalmazott:

Az internacionalista baloldalnak van egy csele, egy ideológiai cselvetése: az az állítás, az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak meg átköltöznek. Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. És amikor szerencsés a csillagállás és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandók vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél, és ha jól gondolom, akkor ezért állították meg a franciák még a régi időkben Poitiers-nél az arabokat.

Az MTA tagjai a petícióban azt írták: „Az emberi faj egységes, ezért az emberi fajok, illetve keveredésük felvetése biológiailag eleve hibás, az ezekre történő politikai hivatkozás pedig történelmileg kudarcos, katasztrófák sorát okozó eszmerendszert idéz fel. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a miniszterelnök a magyar nép jövőjét ilyen tudományosan tarthatatlan tannal és veszélyes ideológiával kapcsolja össze”.

Lemondás, szerencsétlen szóhasználat, nonszensz vádak

A Tusnádfürdőn elhangzott mondatok miatt később lemondott tisztségéről Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, Köves Slomó szerint kifejezetten szerencsétlen szóhasználat volt „fajok keveredéséről” beszélni, hiszen Isten minden embert a maga képmására teremtett. 

Mazsihisz is kifogásolta Orbán Viktor tusványosi beszédét. A szervezet azt írta: a miniszterelnök szóhasználata élesen szembemegy azzal a gyakorlattal, amely eddig a zsidó közösség számára európai összehasonlításban is egyedülálló biztonságot jelentett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán egy sajtótájékoztatón reagált Orbán Viktor tusványosi előadásával kapcsolatos beszédére, ahol egy újságírói kérdésre adott válaszában nonszensznek nevezte a rasszizmussal kapcsolatos vádakat.

A tárcavezető kijelentette:  Orbán Viktor „politikájának szíve közepe” pont hogy zéró toleranciát tanúsít a rasszizmussal, antiszemitizmussal szemben.

Én tizenhat éve dolgozom személyesen közvetlenül a miniszterelnök mellett különböző pozícióban, és teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy a politikájának az egyik szíve közepe az éppen az, hogy zéró tolerancia van érvényben mind az antiszemitizmussal, mind a rasszizmussal szemben. A miniszterelnököt ilyennel vádolni nonszensz!

– fogalmazott Szijjártó Péter. 

(Borítókép: Orbán Viktor Tusnádfürdőn 2022. július 23-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok