Index Vakbarát Hírportál

Nem sokon múlt egy újabb Hableány-katasztrófa

2022. július 28., csütörtök 20:38

Két turistahajó szabálytalanul előzött egy 250 személyes sétahajót Budapestnél, ezért majdnem összeütköztek. Az ámokfutásról felvételek is készültek.

A Margit híd felé haladt egy 250 fős turistahajó, aminek az orrán egy fedélzeti kamera rögzítette a történteket. A felvételen jól látszik, hogy jobbról, szabálytalanul két 150 személyes, turistákkal teli sétahajó kezdte el előzni. Az egyik távolabb haladt el tőle, de a második elé ment és szinte nekicsapódott.

Az ütközés csak néhány centiméteren múlott. A tragédiát a szabályosan haladó hajó kapitánya kerülte el. Hátramenetbe kapcsolt, ezzel pedig fékezni kezdte a hajót. Az eset a Hableány tragédiájának helyszínétől pár száz méterre történt szerdán. 

A videót készítő hajó kapitánya azt mondta, megdöbbentette az eset.

Közel 30 éves hajózási tapasztalattal rendelkezem, de még hasonlót se láttam itt a Dunán. A jobbról előzés eleve egy speciálisabb dolog, indokoltnak kell lennie, hogy miért előz valaki jobbról egy másik hajót

– nyilatkozta a Tényeknek Tolnay Zoltán hajóskapitány.

Szerinte nemcsak felelőtlen, hanem értelmetlen is volt a veszélyes manőver. Azt is elmondta, hogy a másik két hajó kapitánya nem használta a rádiót, lehetetlen volt kommunikálni, pedig ez kötelező lett volna.

A felvételen az is látszik, hogy a fedélzeten tartózkodó turisták megrémültek. A vízi közlekedési szabályok megsértése miatt a rendőrség szabálysértési eljárást indított. A Hableány tragédiája is hasonló körülmények között történt, ott a Viking szállodahajó érte utol a jóval kisebb sétahajót, amit maga alá gyűrt.

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)

Rovatok