Index Vakbarát Hírportál

Levélben fordult Novák Katalinhoz egy szír–magyar állampolgár, hogy kevert fajúnak számít-e

2022. július 28., csütörtök 16:32

Nyílt levelet tett közzé Facebook-oldalán egy félig magyar, félig szír állampolgár, aki Novák Katalintól kért segítséget Orbán Viktor tusványosi beszédének értelmezése miatt. Hat kérdést tett fel a köztársasági elnöknek.

Egy félig szír, félig magyar férfi levélben kereste meg Novák Katalint, amelyben segítséget kért a köztársasági elnöktől Orbán Viktor tusványosi beszédének értelmezésében, hiszen, ahogy írja, Novák az, aki kifejezi a nemzeti egységet.

Levelében, amelyet a HVG szúrt ki, a következőkre keresi a választ:

Orbán Viktor Tusványoson tartott előadása sokaknál kicsapta már a biztosítékot. A miniszterelnök szombati beszédében a következőképp fogalmazott:

Az internacionalista baloldalnak van egy csele, egy ideológiai cselvetése: az az állítás, az az állításuk, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés, mert összekever különböző dolgokat. Ugyanis van az a világ, ahol az európai népek összekeverednek az Európán kívül érkezőkkel. Na, az kevert fajú világ. És vagyunk mi, ahol Európán belül élő népek keverednek össze egymással: mozognak, munkát vállalnak meg átköltöznek.

Hozzátette: „Ezért például a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem egész egyszerűen a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. És amikor szerencsés a csillagállás és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandók vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni, ezért harcoltunk Nándorfehérvárnál, ezért állítottuk meg a törököt Bécsnél, és ha jól gondolom, akkor ezért állították meg a franciák még a régi időkben Poitiers-nél az arabokat.”

Az elhangzottakat sokan elfogadhatatlannak tartják, és tiltakozásuknak nyomatékot is adtak. Amint arról már beszámoltunk, négy erdélyi magyar értelmiség, valamint az MTA több tagja is petíciót indított Orbán Viktor ellen.

(Borítókép: Novák Katalin 2022. május 16-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok