Index Vakbarát Hírportál

Döntött a szenátus: David Pressman lesz az Egyesült Államok budapesti nagykövete

2022. július 29., péntek 18:40

Megszavazta az amerikai szenátus David Pressmant magyarországi nagykövetnek.

David Pressman lesz az Egyesült Államok budapesti nagykövete, miután 61:30 arányban jóváhagyta a szenátus a diplomata, emberi jogi ügyvéd jelöltségét. A 45 éves Pressmant Joe Biden elnök még májusban jelölte ki budapesti amerikai nagykövetnek.

Az új nagykövetet júniusban hallgatta meg az Egyesült Államok Szenátusának külügyi bizottsága, ahol a diplomata a magyar demokrácia helyzetéről azt mondta, hogy a magyar kormány megpróbálja kizárni a civileket a demokratikus folyamatokból, ezért ahhoz, hogy ezekben részt tudjanak venni, szükségük lesz az amerikai nagykövetség támogatására. 

Akkor úgy fogalmazott, hogy inkább „eufemizmusnak tekinthető a hanyatló magyar demokrácia”, hiszen leplezi a sajtószabadság leépítése, az igazságszolgáltatás befolyásolása mögött meghúzódó szándékosságot.

David Pressman korábban emberjogi tanácsadóként dolgozott Madeleine Albright egykori külügyminiszter mellett. A belbiztonsági minisztériumnál is volt feladata, ahogy az ENSZ-ben is, ahol 2014 és 2017 között nagykövetként képviselte az Egyesült Államokat.

Az új nagykövet az emberjogi kérdésekben szintén aktív, a homoszexuálisok jogegyenlőségének egyik szószólója, az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyminisztériumban.

(Borítókép: Davis Pressman. Fotó: Paul Morigi / Getty Images for Concordia Summit)

Rovatok