Index Vakbarát Hírportál

Továbbgyűrűzik a Völner–Schadl-botrány

2022. július 29., péntek 14:05

Immár 22-re nőtt a gyanúsítottak száma a bírósági végrehajtói kar elnökét és Völner Pál volt miniszterhelyettest is érintő vesztegetési botrányban, azonban továbbra is csak ketten vannak letartóztatásban.

A lap kérdésére az ügyben nyomozó hatóságként eljáró Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közölte: a július 29-i állapot szerint az ügyben 22 gyanúsított van, akik közül két személy – köztük a végrehajtói kar elnöke – van letartóztatásban 2022. augusztus 8-ig, a többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

Az Index napokkal korábban még arról írt, 19 gyanúsítottja van a Völner–Schadl-ügynek. A nyomozó hatóság tájékoztatása szerint az új gyanúsítottak egyike végrehajtó, minden valószínűség szerint Schadl György felesége, Schadl-Baranyai Helga, aki Gödöllőn önálló bírósági végrehajtó.

Az ügyészség gyanúja szerint Völner Pál, Varga Judit igazságügyi miniszter helyettese az előző ciklusban három éven át kapott rendszeresen két–ötmillió forintot Schadl Györgytől cserébe azért, hogy például végrehajtói kinevezéseket intézzen el. Völner Pál így a gyanú szerint összesen 83 millió forint kenőpénzt vehetett át.

Schadl viszont az ügyészség szerint összesen 880 millió forinthoz juthatott a kapcsolat révén, mivel neki a végrehajtónak jelentkezők közül fizettek többen is negyven–százmillió forint közötti összeget a pozícióért cserébe.

(Borítókép: Völner Pál 2021. november 29-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok