Index Vakbarát Hírportál

Szavazáson döntenének Hódmezővásárhelyen az augusztus 20-i tűzijáték sorsáról

2022. július 29., péntek 16:15

Péntek délelőtt sajtótájékoztatót tartott Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Szóba hozta az augusztus 20-ra tervezett tűzijátékot is, amelyre állítása szerint a város önkormányzata mindössze 1,5 millió forintot költene.

A helyiek dönthetnek a tűzijáték sorsáról, a papíralapú voksolás augusztus 2-án, kedden ér véget. Az ott élők az ingyenes, Vásárhelyi Valóság című önkormányzati újságból kivágható szelvénnyel voksolhatnak, amelyet keddig kell bedobni az ideiglenes urnák valamelyikébe – írja a Délmagyar.

Nem ez az első, hogy a közvetlen demokrácia érvényesül Hódmezővásárhelyen

– jelentette ki a polgármester, utalva arra, hogy korábban a Hódtói Pihenőpark nevéről, illetve az új könyvtár helyéről is a lakosok dönthettek.

Márki-Zay Péter hozzátette: a nemzetalapítás ünnepéhez kapcsolódó programsorozat teljes költségvetése 40,5 millió forint, a tűzijáték ennek elenyésző részét képezi. Vagyis nem a pirotechnikai show lemondásával spórolt összeg menti meg a várost, de erről a helyiek döntenek – jelezte a politikus.

A nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva több magyar város is bejelentette, hogy nem rendez tűzijátékot augusztus 20-a alkalmából, ugyanis – indoklásuk szerint – az árát fontosabb dolgokra is lehetne költeni.

Többek között Salgótarján, Siófok, Szentes, Pécs, Miskolc, Veresegyház, Szeged és Erdőkertes is erre a döntésre jutott.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, nettó 1,3 milliárd forint, vagyis bruttó 1,65 milliárd forint az idei augusztus 20-i fővárosi tűzijáték rakétáinak beszerzési ára.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közlése szerint mindez megegyezik a tavalyi tűzijáték árával. A tűzijáték idei elhalasztása miatt később petíció is indult, amelyet a Szabad a Hang indított.

Ugyanakkor a jelek szerint Budapesten nem marad el a tűzijáték, ugyanis a kormány semmit nem spórolna, ha lefújná az eseményt. A tűzijátékot szervező Nuvu Kft. üzemeltetési és logisztikai vezetője a Tényeknek azt mondta: az augusztus 20-i tűzijátékot egy hónappal előtte lefújni drágább lenne, mint ha megtartanák.

Rovatok