Index Vakbarát Hírportál

Spórolni kezdett a magyar lakosság az árammal

2022. július 31., vasárnap 12:35

A magyarországi áramfogyasztási adatok szerint májusban kezdte a lakosság az árammal való takarékoskodást, amit júniusban csak tovább fokozott, mivel így reagált a rezsicsökkentés kivezetése folytán megnövekedett energiaárakra.

Az Index korábban felhívta a figyelmet arra, hogy milyen módon lehet olcsóbban megúszni az áramfogyasztást: mivel mérőóránként jár az arra jogosult fogyasztóknak a rezsicsökkentés az átlagfogyasztás után, aki éjszakai áramot is használ, annak duplán áll rendelkezésre az átlagfogyasztás csökkentett árú kerete.

Közben a fogyasztók egy másik megoldással is előrukkoltak: a spórolással. A Mavir adatai alapján folyamatosan követhető Magyarország villamosenergia-fogyasztása. Ebből a Portfolio szerint kiderült, hogy

az idei év első három hónapjában áramfogyasztási rekordot jegyeztek, viszont a kánikulában megtorpant az áramfogyasztási csúcs.

Hónapról hónapra kevesebb áramot használunk

Az országos áramfogyasztás idén májusban megegyezett a 2021 azonos időszakában mért 3627 gigawattórával, ami éves rekordnak számított. Ehhez képest a lakosság takarékoskodni kezdett az árammal, ugyanis a havi áramfelhasználás a nyár első hónapjában 3,5 százalékot esett 3634,7 gigawattórára a tavaly júniusban mért csúcsfogyasztáshoz képest.

A július 1-től 24-ig rendelkezésre álló adatok szerint már 4,6 százalékkal maradt el az ország áramfogyasztása – 2930 gigawattórával – a 2021 júliusában mért 3072 gigawattórához képest.

A részleges lakossági rezsiemelés bejelentése óta pedig, amiről az Index is tudósított, már rekordalacsony fogyasztási adatokra lehetünk figyelmesek: július 14. és 24. között 5,2 százalékkal kevesebb – 1324,191gigawattóra – áramot használtunk, mint egy évvel korábban, amikor 1397,460 gigawattóra volt az országosan mért adat.

(Borítókép: Martin Divisek / EPA / MTI)

Rovatok