Index Vakbarát Hírportál

Ma van az anyatejes táplálás világnapja

2022. augusztus 1., hétfő 17:10

Az egészség megőrzését már a születés pillanatától meg lehet alapozni az anyatejes táplálással, amelynek támogatása kiemelt feladat – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett budapesti konferencián.

Rétvári Bence szerint az anyatej a gyermek legegészségesebb tápláléka, biológiai, szociális fejlődését is segíti. Két évtized alatt 25 százalékról 4,1 százalékra csökkent azoknak az újszülötteknek az aránya, akiket mesterségesen táplálnak. Ebben nagy szerepet játszottak a védőnők, akiknek a politikus köszönetet mondott a munkájukért.

Hozzátette, az állam családbarát intézkedéseivel támogatja az anyatejes táplálást is. Az elmúlt években mintegy 10 milliárd forintot fordítottak családbarát szülészetek kialakítására, egyebek mellett szülőszobák felújítására, új műszerek, gépek vásárlására. Emellett lezajlott a csecsemőtáplálásra vonatkozó szakmai irányelvek módszertani frissítése is.

Várandósság alatt el kell kezdeni a felkészülést

1992 óta augusztus első hete a szoptatás világhete, augusztus elseje pedig a szoptatás világnapja. Ebből az alkalomból rendezte meg idén az Országos Kórházi Főigazgatóság a Képzés és támogatás a szoptatás sikeréért elnevezésű konferenciáját az együttműködő szervezetekkel, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségével és a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségével.

Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese az MTI szerint fontosnak nevezte, hogy már a várandósság alatt kezdődjön el a szoptatásra való felkészítés. Kiemelte, hogy a szoptatás támogatásában fontosak a védőnők és az anyát körülvevő környezet, amelyet elsősorban az apa testesít meg. Kiemelte, hogy

A szoptatás az egyik legjobb rendszer a csecsemők táplálására.

A konferencián előadás hangzik el a családbarát szülészetekről, az anyatejgyűjtés fejleményeiről, valamint a tápszerekkel kapcsolatos tudnivalókról is.

Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főigazgatója szerint sok problémát okoz az anyatej ellenőrzés nélküli átadása.

Azok, akik ismeretlen személytől szereznek be anyatejet, sokszor fertőzésnek teszik ki a gyermeküket.

Azt kérte, hogy a fertőzések elkerülésére, akiknek szükségük van anyatejre, az anyatejgyűjtő állomásokon keresztül szerezzék be a pasztörizált, mikrobiológiai vizsgálatokon is átesett, ellenőrzött anyatejet.

Rovatok