Index Vakbarát Hírportál

Időjárás: nem erre gondoltunk, amikor eljött az augusztus

2022. augusztus 1., hétfő 05:59

Hétfőn napos, gomolyfelhős időre lehet számítani, a legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 32 fok között alakul. A hét közepére visszatér a kánikula.

Hétfőn az éjszaka érkezett felhőzet a nap első felében szakadozik, gomolyosodik, eközben a keleti, északkeleti megyékben csökken a felhőtakaró, és általában napos, gomolyfelhős időre lehet számítani.

Délután a Tisza vonalának tágabb térségében egy összeáramlási zóna mentén lehet átmenetileg több felhő. Csapadék az ország nagy részén nem lesz, de az északnyugati, nyugati megyékben helyenként kialakulhat zápor, zivatar. Az északnyugati szelet többfelé élénk lökések kísérik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 29 és 32 fok között alakul,

de a legtovább felhős északkeleti határnál pár fokkal hűvösebb maradhat az idő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Győr-Moson-Sopron megyére, Vas megyére, Veszprém megyére és Zala megyére adott ki figyelmeztetést a zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat.

Távolabbi kilátások

A hőmérséklet augusztus kezdetével tovább emelkedik, a hét közepén ismét szinte országszerte 30, lesz ahol 35 fok feletti csúcshőmérsékletet is mérhetünk. Az éjszakák viszont egész frissítőek lesznek. Az emelkedés a jövő hét vége felé egy közeledő hidegfront hatására megtorpan, és hűlés veheti kezdetét – írja az OMSZ a Facebookon.

A csapadékot illetően a következő napok szárazon telnek, legfeljebb néhol alakulhat ki hétfőn és kedden záporeső, zivatar. A hétvégétől kissé megnő a csapadék esélye, de a héten nem valószínű nagy területet érintő, jelentős esőzés. A bélyegdiagram arról árulkodik, hogy az azt követő hét is jelentős bizonytalansággal terhelt, augusztus közepére ugyanis az összegzett csapadékmezők eléggé kaotikusak. Annyi talán elmondható, hogy a nagyon csapadékos forgatókönyvek száma továbbra is elég kevés.

(Borítókép: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok