Index Vakbarát Hírportál

Jó hír érkezett az iskolai tankönyvekről

2022. augusztus 1., hétfő 11:10 | aznap frissítve

Pontosan érkeznek az ingyenes tankönyvek az iskolákba. A kormány évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy a családtámogatások részévé teszi a tankönyvtámogatást.

Minden nehézség és árnövekedés ellenére továbbra is ingyenesen és pontosan érkeznek a tankönyvek az iskolákba – közölte Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn Üllőn újságírók előtt.

Rétvári Bence a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. raktárában tartott sajtótájékoztatón bejelentette: hétfővel ismét útnak indulnak a tankönyvek az iskolákba.

Emlékeztetett arra is, hogy a kormány évekkel ezelőtt úgy döntött, hogy a családtámogatások részévé teszi a tankönyvtámogatást, amivel minden közoktatásban részt vevő gyermek számára ingyenessé vált a hozzáférés a tankönyvekhez.

Ez gyermekenként több tízezer forint kiadást vesz le a családok válláról

– fűzte hozzá az államtitkár.

Mint megírtuk, közel 13 millió tankönyv gyártása fejeződött be júliusban.

Rétvári Bence elmondta azt is, hogy az idei választásokon a baloldal programjában szerepelt az állami tankönyvrendszer megszüntetése, a tankönyvpiac újbóli privatizálása, amivel visszaállt volna a 2010 előtti rendszer, és ismét magánkiadók jelentek volna meg a tankönyvkiadásban, a családoknak pedig ki kellett volna fizetniük az emelkedő tankönyvárakat.

Idén sokkal nehezebb feladat volt a tankönyvek előállítása

Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezető igazgatója is megerősítette, hogy idén is rendben lesz a tankönyvellátás, az oktatási év kezdetére az iskolák által megrendelt tankönyvek megfelelő minőségben, a kívánt mennyiségben rendelkezésre fognak állni.

Hozzátette, hogy idén sokkal nehezebb feladat volt a tankönyvek előállítása a koronavírus-világjárvány okozta logisztikai problémák, az energiaválság és az orosz–ukrán háború okozta infláció miatt.

Nagyon megdrágultak az alapanyagok, és a papír is kétszer annyiba kerül, mint egy évvel ezelőtt, de sikerült kezelni a problémákat

– fűzte hozzá az ügyvezető.

Rovatok