Index Vakbarát Hírportál

Rusvai Miklós: Ősszel jöhet az újabb hullám

2022. augusztus 1., hétfő 05:51

Augusztusra visszaeshet a nyári koronavírus-hullám, ősszel azonban egy újabb hullám jöhet – ezt mondták a TV2 hírműsorának nyilatkozó szakértők.

A WHO európai igazgatója már két hete is arra figyelmeztetett, hogy újabb hullám jöhet az ősszel, amennyiben az államok most nem tesznek lépéseket a terjedésnek indult koronavírus ellen. 

Rusvai Miklós állatorvos, virológus most azt mondta a Tényeknek: a fertőzés jelenleg azért is terjed gyorsan, „mert a világ kinyitott”, feloldották a korlátozásokat. 

Az omikronnak ez a BA.4, BA.5-ös változata, ami most kering, ez még fertőzőképesebb, mint a korábbi változatok

– tette hozzá. 

Az utóbbi hetekben megfázásszerű, enyhe tüneteket észleltek a betegeknél, a legfrissebb hivatalos adatok szerint Magyarországon 28 510 aktív beteg van. Ez a hullám nálunk „talán most tetőzik, és utána levonul”  – mondta Rusvai Miklós, de utána arra figyelmeztetett, hogy ősszel egy újabb hullám jöhet a helyébe. 

Amikor az emberek visszatérnek a szabadságból, beköszönt a hűvös, nyirkos idő, akkor majd vélhetőleg egy újabb járványhullám indul meg

– fogalmazott Rusvai Miklós.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legutóbbi adatai szerint a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció Nyíregyházán emelkedett nagy mértékben. A többi városban csak kisebb emelkedést vagy stagnálást észleltek.

(Borítókép: Bankúti Sándor / Index)

Rovatok