Index Vakbarát Hírportál

A kiszáradás határán Nógrád megye legnépszerűbb horgásztava

2022. augusztus 1., hétfő 12:59

Az aszályhullám legújabb áldozata Nógrád megye legkedveltebb horgásztava, a Halda-tó volt, amely ötven év után száradt ki.

Már közel 8 éve nem volt ilyen kevés víz a Halda-tó területén, hiába időjárás függő a vízszint. A tavat a Fűtőber Horgász Egyesület működtette 1972 óta, így az 50 éve zajló horgászatnak a hatalmas aszály miatt talán örökre vége lehet – olvasható a magyarorszagom.hu oldalán.

A Halda-tó mintegy másfél hektáros területen fekszik el, azonban a kiszáradásnak már tavaly ősszel is voltak jelei, ezért a halállomány egy részét már korábban lehalászták. 

A soha nem látott hőség és aszály miatt sorra száradnak ki a kisebb tavak és patakok országszerte, erre a sorsa jutott a Halda-tó is, amely egyre csak fogy és fogy. Már nem sok hiányzik ahhoz, hogy a meder teljesen üressé váljon.

Az országszerte pusztító szárazság miatt egy csepp víz sem maradt a Bódva folyóban, valamint a Tarna folyó is hasonló sorsra jutott. Budapest egyetlen mocsaras élőhelyét, a Rákosmentén található Merzse-mocsarat is utolérte az aszály.

Úgy néz ki, az időjárás továbbra sem lesz kegyes hozzánk, a hét közepére ugyanis visszatér a kánikula, országszerte jellemzően nem megy 30 fok alá a hőmérséklet.

(Borítókép: A drónnal készített felvételen a kiszáradóban lévő Halda-tó Bátonyterenyén 2022. július 20-án. Fotó: Komka Péter / MTI)

Rovatok