Index Vakbarát Hírportál

Kovács Zoltán: Ferenc pápa ugyanúgy beszélt a fajokról, mint Orbán Viktor

2022. augusztus 1., hétfő 20:38

Ferenc pápa is ahhoz hasonló értelemben használta nemrég a „fajok” kifejezést, ahogy azt Orbán Viktor is tette a tusványosi beszédben – ezt mondta Kovács Zoltán, a kormány nemzetközi kommunikációs államtitkára az RTL Híradónak.

Az államtitkár hétfőn az augusztus 20-ai ünnepségekről és tűzijátékról tartott sajtótájékoztatót, ezt követően adott interjút az RTL-nek.

Az interjúban Kovács Zoltántól megkérdezték azt, hogy miért maradt ki a fajokra vonatkozó mondat abból az angol nyelvű összefoglalóból, amelyet az uniós politikusoknak küldtek meg a miniszterelnöki beszédről. Az államtitkár erre azt mondta: „Látni, hogy mindenki a cirkuszt keresi egy olyan folyamatban, amely teljesen kiszámíthatóan és egyértelműen zajlik. Az összefoglalóból egy sor más dolog kimaradt”.

A lényege nem ez volt ennek a beszédnek

– szögezte le Kovács Zoltán. 

Az államtitkár ezen kívül azt mondta az RTL-nek, hogy szerinte álbalhé ez az ügy, mivel a miniszterelnök már több éve beszél arról nyilvánosan, hogy milyen károkat okoz az ellenőrizetlen és nemkívánatos illegális migráció, és az idegen kultúrák beözönlése az európai kultúrkörébe.

Arra is emlékeztetett, hogy nemrég Ferenc pápa is ahhoz hasonló értelemben használta a „faj” kifejezést, mint Orbán Viktor. A katolikus egyházfő a kanadai útján mondott egy beszédet, amelyben úgy fogalmazott: 

Én például a következőt is elítéltem: a gyermekek elszakítását a családjuktól, a kultúra, a gondolkodásmód, a hagyományok megváltoztatását, a faj, úgymond, az egész kultúra megváltoztatását.

A különbséget a két eset közt az jelentette, hogy míg a pápa azt mondta, elítéli a faj „megváltoztatására” tett törekvéseket, azzal szemben Orbán Viktor már arról beszélt, hogy a magyarok „nem akarnak” kevert fajú nép lenni. A magyar miniszterelnök a beszéddel kapcsolatban utólag elismerte: lehet, hogy félreérthetően fogalmazott

(Borítókép: Kovács Zoltán. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok