Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor duplájára növeli a hit- és erkölcstanoktatásra fordítható pénz mennyiségét

2022. augusztus 2., kedd 10:05

Hétfő este megjelent a Magyar Közlöny legfrissebb száma, melyben szerepel egy kormányhatározat, amely belenyúl az idei évre tervezett költségvetésbe. A rendelet értelmében – amit Orbán Viktor miniszterelnök jegyzett – a Belügyminisztérium a tervezettnél majdnem kétszer több pénzt költhet hit- és erkölcstanoktatásra, hittanoktatásra és tankönyvtámogatásra.

A Költségvetési Tanács 2021 nyarán fogadta el a 2022-es évre irányzott központi költségvetés tervezetét. Az elfogadott büdzsében a kormány 6,58 milliárd forintot irányzott elő erre a területre, amit a most meghozott kormányhatározat gyakorlatilag megdupláz: Orbán Viktor jóváhagyta a hit- és erkölcstanoktatás, hittanoktatás és tankönyvtámogatás jogcímcsoport kiadási előirányzatának legfeljebb 6 465 900 000 forint összeggel történő túllépését.

A kormány nem fűzött indoklást a döntéshez. A Magyar Közlöny legfrissebb kiadásában egyébként a rezsicsökkentés csökkentéséről szóló kormányrendelet újabb szabályai is megjelentek. A kormány úgy döntött, augusztus első napjától a mikrovállalkozásokra is vonatkoznak a szabályok, „kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helye tekintetében együttesen 3*63 ampernél nem nagyobb csatlakozási teljesítményű felhasználók”.

A legfontosabb változásokat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Rovatok