Index Vakbarát Hírportál

Feljelentették Jakab Pétert, nyolcvanmillió forint a tét

2022. augusztus 3., szerda 09:54

Hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával feljelentették Jakab Pétert – írja a Magyar Nemzet.

A Mediaworks Hírcentruma azt állítja Jakab Péter 80 millió forintot próbált meg átjátszani azelőtt, hogy leváltották volna a Jobbik-frakció éléről. Az ügyben Tényi István feljelentést tett, ezt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) is megerősítette, valamint azt is közölték, hogy az ügyet a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) helyezték át. 

Tényi hangsúlyozta: Jakab Péter tudta, hogy az elnökség átadása után a képviselőcsoport vezetését is elveszíti.

Tényi István szerint a leváltása előtti hétvégén Jakab Péter nyolcvanmillió forint össz­értékben írt alá különböző, az ismerőseihez kötődő szerződéseket. 

A papírokat aztán soron kívül küldtek be az Országgyűlés Hivatalához, hogy azokat minél előbb jóváhagyják, mielőtt Jakab elveszíti frakcióvezetői posztját és a szerződések aláírásának jogát. A feljelentésben arra is kitért, hogy a Jobbik frakciója végül megakadályozta Jakab lépését azáltal, hogy visszatartották azt a keretet, melyből havonta visszaad a frakciónak.

A Magyar Nemzet szerint Tényi István azért a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, mert Jakab Péter parlamenti képviselő, így mentelmi joga van, ezért ellene csak a főügyészség nyomozhat. A KNYF arról nem adott tájékoztatást, hogy miért a rendőrségnek küldték meg a feljelentést, de elképzelhető, hogy első körben nem Jakab Péter szerepét vizsgálják, hanem azokét a személyekét, akiknek át akarta játszani a pénzt (mivel őket nem illeti meg a mentelmi jog).

(Borítókép: Jakab Péter 2022. március 10-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok