Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter szervezetileg is távolodik a Jobbiktól, már külön sajtóosztálya van

2022. augusztus 3., szerda 16:15

Hivatalosan még a Jobbik tagja, de hosszú hetek óta önálló arculattal a saját táborát építi Jakab Péter, az ellenzéki párt korábbi elnöke és frakcióvezetője. A Néppártján Sajtó nevű e-mail-címről, a Jobbik sajtóosztályát megkerülve küld közleményeket „a Nép pártján csapata”, amely Jakab Péter formálódó politikai közösségéhez kötődik.

Tisztelt Szerkesztőség!

Figyelmükbe ajánljuk Salamon Gergő sajtótájékoztatóját, melyet a Nép pártján oldalán itt érhetnek el.

Témája: Maradunk a Nép pártján

Üdvözlettel, a Nép pártján csapata

Szerda kora délután ezt a levelet kapta a Néppártján Sajtó nevű e-mail-címről az Index. A levél Jakab Péter árnyékmozgalmának Facebook-oldalán közzétett sajtótájékoztatóra hívja fel a figyelmet. A Nép Pártján nevű oldalra feltöltött videóban a jobbikos Salamon Gergő debreceni sajtótájékoztatóján – Jakab Pétert ábrázoló pólóban – kijelentette:

Itt az ideje, hogy az ellenzéki politikusok végre ne saját magukkal foglalkozzanak, hanem a néppel.

Salamon Gergő hivatalosan a Jobbik tagja, a párt Hajdú-Bihar megyei vezetője. Az áprilisi országgyűlési választáson közös ellenzéki jelöltként indult Hajdú-Bihar megye 3-as számú választókerületében. Mandátumot sem egyéniben, sem listáról nem szerzett.

Debreceni sajtótájékoztatóján saját párttársait kritizálta, akik tőle néhány méterrel arrébb ingyenes katatanácsadással kampányoltak.

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik elnökhelyettese egy július 31-i közleményben arról tájékoztatott, hogy országjárással folytatódik a párt ingyenes adótanácsadása a katakárosultak számára, amelynek keretében az ország tíz nagyvárosában – sorrendben: Székesfehérvár, Debrecen, Zalaegerszeg, Gyöngyös, Békéscsaba, Pécs, Győr, Kecskemét, Miskolc és Kaposvár – személyes kérdésfeltevésekre és a Jobbik vezető politikusaival való találkozásra, konzultációra is lesz lehetősége az érdeklődőknek.

Salamon Gergő szerint a katatanácsadással az ellenzéki politikusok legitimálják a katatörvényt. Azt is mondta, hogy nem könyvelői feladatokat kellene ellátniuk, hanem „sokkal hitelesebben” kellene képviselniük az embereket, ami azonban nem azt jelenti, hogy kimennek a tüntetésekre, „egy-két szelfit tolnak”, és akkor „az jól fog pörögni a Facebookon”.

Salamon Gergő kifejtette: az ellenzéki politikusoknak az emberekkel kellene beszélgetniük: ha a nép azt mondja nekik, hogy az első sorban kell harcolni, akkor az első sorban harcolnak, ha pedig azt mondja nekik, hogy nem kíváncsiak rájuk az első sorban, akkor képesek hátralépni akár kettőt is.

Kérdésre azt válaszolta: nem tud róla, hogy a közeljövőben újabb pártszakadás elé nézne a Jobbik. Azt is mondta: ha Jakab Pétert eltávolítják a Jobbikból, a párt meg fog szűnni.

Négy évig még bent lesznek a parlamentben, aztán mindenki el fogja felejteni, hogy volt egy ilyen párt valaha

tette hozzá a Jakab Péterrel szimpatizáló jobbikos politikus.

Jakab Péter és a Jobbik elnöksége között hónapokkal ezelőtt megromlott a viszony. Előbb lemondott a pártelnökségről, majd leváltották a parlamenti frakció éléről. „Hogy a Jobbik merre tart, nem tudom. Egy biztos: én maradok a nép pártján!” – fogalmazott Jakab Péter egy július 15-i Facebook-bejegyzésében.

Mint ahogy megírtuk: A Nép Pártján néven új Facebook-oldalt indított, illetve már hetek óta nem használja a Jobbik logóját, helyette sajáttal kampányol (az elnöki posztról való lemondásáig a párt logójával együtt használta), saját arculatot épít.

A Jobbik belső ügyeit ismerő források korábban az Indexnek azt mondták: Jakab Péter A Nép Pártján kezdeményezését előkészítő fázisnak tartják a volt elnök kilépéséhez és egy új párt/mozgalom létrehozásához.

Lapunk kérdéseire válaszul a Jobbik július 19-én közölte: a párt parlamenti frakciója határozatot hozott a frakciótagok, a képviselők arculathasználatáról.

A döntés értelmében a jövőben képviselőink csak a párt arculati elemeivel, logójával ellátott anyagokkal dolgozhatnak, amelyben nincs is semmi meglepő, hiszen egy közösség vagyunk, közös célokkal

– írta a Jobbik.

A döntés egyértelműen Jakab Péternek volt üzenet, a korábbi elnök-frakcióvezető azonban továbbra is a saját arculatát építi és A nép pártján szlogennel kampányol. Közleményeit sem a Jobbik sajtóosztályán, hanem parlamenti asszisztensén, egykori elnöki kabinetvezetőjén keresztül kezdte el kiküldeni. Szerda délután is küldött egyet, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy „megérkezett a végrehajtó Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetőhöz”, és a bíróság bocsánatkérésre kötelezte a kormánypárti politikust.

Nemrégiben a Magyar Nemzet arról írt, hogy a Jobbik etikai eljárást kezdeményez Jakab Péter bizalmasa ellen. Molnár Enikő erre válaszul Facebook-oldalán bejelentette: „a Fidesszel való összejátszás, szivárogtatás” miatt etikai eljárást kezdeményez Potocskáné Kőrösi Anita ellen, és kéri a párt elnökhelyettesének kizárását a Jobbikból.

A párton belüli megosztottság újabb előjele, hogy Jakab Péternek már saját sajtócsapata is van, és nyíltan kritizálják a Jobbik vezetőségének politikai tevékenységét.

(Borítókép: Jakab Péter. Fotó: Bánkúti Sándor / Index)

Rovatok