Index Vakbarát Hírportál

Falus András szerint már indokolt lenne a maszkhasználat elrendelése

2022. augusztus 4., csütörtök 08:31

Falus András immunológus szerint a kormányzat nem kíván lépéseket tenni a vírus terjedésének megállítására és ennek súlyos következményei lehetnek. Meg van győződve arról, hogy el kellene rendelni zárt térben a maszkhasználatot.

A kormányzat által szerdán közzétett fertőzöttségi számok erőteljes felfutást jeleznek a koronavírus-járványban, ugyanis egy hét alatt összesen 96-an veszítették életüket koronavírusban, és 1593-an vannak kórházban. Az elhunytak száma egy hét alatt majdnem duplázódott, és csaknem 22 ezer új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon.

Emellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint több mintavételi helyen is emelkedő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenés egyetlen városban sem tapasztalható.

Falus András immunológus, egyetemi tanár a Népszavának azt nyilatkozta:

Meg vagyok győződve arról, hogy el kellene rendelni zárt térben a maszkhasználatot.

Hozzátette: több okot is lát, ami miatt megnövekedtek az esetszámok. Egyrészt a koronavírus omikron BA.5 alvariánsa – mely jelenleg a világon a legelterjedtebb – olyan antigéneket tartalmaz, ami eltér az eredeti, vuhani törzstől. Mindez azt jelenti, hogy az oltás csak korlátozott mértékben hat. Emellett az emberek is megunták az óvatosságot és elfeledkeztek a védekezésről.

Az immunológus mindenkinek az ismétlő oltás beadatását javasolja. Szerinte a kormányzat nem kíván lépéseket tenni a vírus terjedésének megállítására, ennek pedig súlyos következményei lehetnek.

Minél több ember fertőződik meg, annál nagyobb a valószínűsége, hogy olyanok is elkapják a betegséget, akik erre rosszul reagálnak

– tette hozzá.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője nemrég arról beszélt, hogy a koronavírus mostani tünetei között több olyan is van, amely hasonló az influenza tüneteihez, de az allergiás szimptómákkal is összekeverhetők. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Zacher Gábor szerint pedig eljött az ideje egy újabb oltási kampánynak.

Rovatok