Index Vakbarát Hírportál

Berobbant a kánikula, esőre ne is számítsunk

2022. augusztus 4., csütörtök 05:46

Csütörtökön derült vagy legfeljebb gyengén gomolyfelhős, napos, csapadékmentes idő valószínű. A keleti, északkeleti szél csak kevés helyen élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul.

Csütörtökön sok napsütés várható kevés gomolyfelhővel. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 15 és 21 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken ennél néhány fokkal hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 30 és 36 fok között várható – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A meteorológiai szolgálat a hőség miatt tizenhárom megyében adott ki első fokú figyelmeztetést. Nagy melegre kell számítani

A prognózis szerint csütörtökön az északkeleti országrész és az Alpokalja kivételével többfelé meghaladhatja a 25 fokot a napi középhőmérséklet, de helyenként (főleg a Dél-Alföldön, nagyobb városokban) 27 fok körül is alakulhat.

A legmelegebb nap

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben azt írják, szerdán volt statisztikailag a legmelegebb nap Magyarországon. Mint írják, a klimatológiai országos átlag (1991–2020) szerint augusztus 3-ára esik a legmelegebb nap. Az országos átlag ezen a napon 29,9 Celsius fok.

Ugyanakkor az időjárás nem követi gyakran a klimatológiai átlagtól elvártakat, és az előrejelzés sem azt mutatja, hogy csökkenne a hőmérséklet csütörtöktől kezdve, hanem éppen hogy egyre magasabban alakulnak majd a maximumok – tették hozzá.

Szombaton tetőzhet a kánikula többnyire 35 fok körüli csúcsértékekkel, helyenként az Alföldön a 38 fokot is elérhetjük, így több megyére másodfokú fokú figyelmeztetés érvényes hőségre. Szerdán a legtöbb helyen nagyjából 2-3 fokkal volt melegebb az átlagostól. 

Az országos tiszti főorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 4-én (csütörtök) éjféltől 2022. augusztus 6-án (szombat) éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

(Borítókép: Járókelők hűsölnek egy párásítónál a harmadfokú hőségriadó alatt a Néprajzi Múzeumnál 2022. július 20-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok