Index Vakbarát Hírportál

Az LMP szerint a vízválság súlyosabb az energia-veszélyhelyzetnél

2022. augusztus 4., csütörtök 19:24

Az LMP érdemi cselekvést vár a kormánytól a vízválság kezelése érdekében. Azt ugyanis az ellenzéki párt az energiaválságnál is súlyosabbnak tartja, amelynek ráadásul nem vet véget a háború befejezése.

Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke elmondta, hogy új szemléletű vízgazdálkodást tart szükségesnek. Jelenleg ugyanis a vizek minél gyorsabb elvezetése és nem a megtartása folyik. Ennek eredményeként

több víz hagyja el az országot, mint amennyi beérkezik.

Ahogy az LMP-s politikus fogalmazott: „Magyarország lecsapolása folyik”, holott lennének megoldások a víz megtartására.

víziközműrendszer összeomlásától tart

A kormány szerinte a folyók védelme érdekében sem lép fel. Ezt példázza a Sajó ügye is, de a Tisza erdélyi mellékfolyóinak veszélyei ellen sem lép fel hatékonyan a kabinet – közölte Keresztes László Lóránt az MTI szerint.

Szerinte a kormány az ivóvízellátást biztosító infrastruktúra megóvását is feladta, a víziközműrendszer emiatt az összeomlás szélén áll.

Keresztes László Lóránt szerint pártja a gazdáknak is minden segítséget megadna, és nemcsak az öntözéshez nyújtanának segítséget, hanem a talaj vízháztartásának helyreállításához is. Emellett olyan gazdaságpolitikát szorgalmaz, amely nem veszélyezteti a jövőbeli vízellátást. Szerinte azonban a kormány ezzel ellentétes döntéseket hoz, például az akkumulátorgyártás stratégiai ágazattá tételével.

Az LMP politikusa azt is kezdeményezi, hogy a civil szervezetek és a szakmai képviselői közösen tárgyaljanak a vízválság megoldásáról.

(Borítókép: Ivóvízszállító tömlő a honvédség vízszállító járműve mellett Solymáron 2022. július 22-én. Fotó: Lakatos Péter / MTI)

Rovatok