Index Vakbarát Hírportál

Elítélte Jakab Pétert a Jobbik etikai bizottsága

2022. augusztus 5., péntek 11:01

Lapértesülések szerint a Jobbik etikai bizottsága elítélte a volt pártelnököt, de szankciókat nem hozott ellene.

A Népszava információi szerint elítélte Jakab Pétert a Jobbik etikai bizottsága, a lap ugyanakkor úgy tudja, hogy a határozathoz nem társulnak szankciók. Az Index kereste a Jobbik sajtóosztályát, hogy erősítsék meg a hírt, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Jakab Péter május végén, még pártelnökként nyilvánosan vádakat fogalmazott meg Potocskáné Kőrösi Anita elnökhelyettessel szemben, és a kizárását kezdeményezve a Jobbik etikai bizottságához fordult. Ekkor Varga Zoltán Péter, a párt dunakeszi szervezetének elnöke Jakab Péter ellen kezdeményezett etikai vizsgálatot. Potocskáné esetében az eljárás már korábban lezárult: az etikai bizottság arra jutott, hogy „a panasz tárgyává tett cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek”.

A lap felidézi Jakab Péter csütörtöki Facebook-bejegyzését, miszerint:

Támadhatnak, ahogy csak akarnak. Fideszesek vagy a velük megalkuvók. Soha nem fogok meghátrálni! Soha!

Ebben a politikus részben azokra a hírekre reagált, amelyek szerint frakcióvezetőként – még leváltása előtt – a frakcióvezetés tudta és beleegyezése nélkül nagy összegű szerződéseket kötött, valamint munkatársa, Molnár Enikő facebookos bejegyzésére utalt. Molnár Enikő kedden számolt be arról, hogy miután Potocskáné Kőrösi Anita, a párt elnökhelyettese etikai eljárást kezdeményezett ellene, válaszlépésként ő is etikai eljárást kezdeményezett az általa „fideszes ügynökök” közé sorolt Potocskáné ellen.

Szerinte ugyanis Potocskáné Kőrösi Anita „szivárogtatott” a kormánypárti médiának, összejátszott a Fidesszel, hogy kiszorítsa Jakab Pétert a pártból. Molnár Enikő azt kérte: amennyiben bebizonyosodik, hogy Potocskáné Kőrösi Anita összejátszott a Fidesszel, zárják ki a pártból, az eljárás lefolytatásáig pedig függesszék fel a Jobbikban betöltött összes pozíciójából.

Potocskáné Kőrösi Anita a Népszava kérdésére kijelentette: az eljárás, amit Molnár Enikő indított vele szemben, „hazugságokon alapul”. Az állítást, hogy fideszes ügynök lenne, „egészen abszurdnak” minősítette, és még a feltételezést is visszautasította. Megerősítette, hogy valóban etikai eljárást kezdeményezett Molnár Enikő ellen, ennek tartalmáról azonban nem szeretett volna nyilatkozni. „Ez a párt belügye” – fogalmazott. 

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Jobbik sajtóosztályát, a következő választ kaptuk: „a Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottsága megrovásban részesítette Jakab Pétert, ez maga a szankció, melyet Jakab Péter elfogadott, hiszen fellebbezést nem nyújtott be a döntés ellen.

(Borítókép: Jakab Péter. Fotó:  Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok