Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: A kormány szó szerint az egész ország alatt vágja a fát

2022. augusztus 5., péntek 18:31

Karácsony Gergely szerint az energiaválság megoldása a felelős energiapolitika és a megújuló energiaforrások használata, nem pedig az erdők kivágása.

A kormány változtat a fakivágás eddigi szabályain: gáz híján fatüzelésre készítik fel az országot, és gyakorlatilag minden tilalmat elhárítanak a fakitermelés útjából; védett területen is egyszerűbb lesz a fakivágás – írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken közösségi oldalán.

Ha fokozhatja még valami a klímaszorongást, az az, hogy a kormány nemhogy javítaná a kilátásainkat, de kétszeres sebességre kapcsolt abban, hogy az egész ország alatt vágja a fát, a szó legszorosabb értelmében

– fűzte hozzá.

Karácsony Gergely azt írta: egy csütörtök este megjelent kormányrendelet teljesen felülírja azt a nehezen elért eredményt, hogy a védett budapesti erdőkben többet nem fordulhat elő tarvágás, a természetvédelem prioritást élvez a fakitermeléssel szemben, a természetileg értékes erdők rekonstrukciójánál pedig az üzemtervekben előtérbe kerülnek az őshonos fafajták.

A főpolgármester szerint a kormánynak évekkel ezelőtt lett volna lehetősége felismerni, hogy a valódi rezsicsökkentés az épület- és nyílászáró szigetelésekben, a passzívházakban, a megújuló energiák használatában van.

A legszegényebbek eddig is fával fűtöttek, rájuk nem vonatkozott a rezsicsökkentés, ideje volna, hogy az állam legyen végre szolidáris és érdemi támogatást nyújtson ezeknek az embereknek. Velünk pedig, önkormányzatokkal kötelességük egyeztetni, mielőtt még letarolják az erdőinket

– zárta bejegyzését a főpolgármester.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. január 17-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok