Index Vakbarát Hírportál

Piaci ár alatt vettek meg önkormányzati területet egy Somogy megyei polgármester gyerekei

2022. augusztus 5., péntek 12:53

Piaci ár alatt jutottak önkormányzati földterülethez egy Somogy megyei polgármester gyerekei, ezért a megyei főügyészség kezdeményezte a vevők tulajdonjogának törlését.

A főügyészség pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy egy Somogy megyei község képviselő-testülete 2020 októberében az önkormányzat tulajdonában lévő, korlátozottan forgalomképes, 4,5 hektáros, jórészt erdővel borított, 20 millió forint értékű földterületet jelentősen a piaci ár alatt, 5,9 millió forintért értékesítette a polgármester gyerekeinek.

A megállapodást ráadásul úgy kötötték meg, hogy − a nemzeti vagyongazdálkodásra vonatkozó szabályokat mellőzve − a korlátozottan forgalomképes törzsvagyont a képviselő-testület az eladást megelőzően nem minősítette át üzleti vagyonná, továbbá az értékarányossági követelményeket sem tartották be.

Megjegyezték továbbá, hogy a szerződés a jogszabályi rendelkezések megsértésén túl a jó erkölcsbe is ütközik, mert a kirívóan alacsony vételár miatt a település 14 millió forint bevételtől esett el.

A Somogy Megyei Főügyészség Közjogi Szakága ezért indítványozta a vevők tulajdonjogának törlését és az eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállítását, hogy a földterület tulajdonjoga visszakerüljön az önkormányzathoz.

A jogszabályokba ütköző adásvétel kapcsán hűtlen kezelés miatt büntetőeljárás is indult.

Rovatok