Index Vakbarát Hírportál

33 ezer autónak már új rendszáma van Magyarországon

2022. augusztus 6., szombat 11:09

Már több mint 33 ezer új rendszámmal ellátott autó közlekedik az utakon – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Az újonnan forgalomba helyezett autók július elsejétől kaptak négybetűs, háromszámos, címeres rendszámokat – tájékoztatott közösségi oldalán a minisztérium.

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. adatai szerint eddig 33 207 új rendszám talált gazdára.

A tárca tájékoztatása szerint több mint 24 ezer új rendszámot személyautókra szereltek fel, míg 1636 darabot zöld alapszínnel környezetkímélő, többnyire tisztán elektromos járművek kaptak.

Egyedi vagy egyénileg kiválasztott hatósági jelzésű rendszámból összesen 725 darabot adtak ki.

A hárombetűs rendszámokat még 1990 nyarán vezették be, a korábbi, kétbetűs-négyszámos táblákat 1995 végéig lehetett használni. A Technológiai és Ipari Minisztérium nyilvántartása szerint 2021 végén 5,5 millió gépjármű volt forgalomban idehaza, ebből hozzávetőleg négymillió a személyautó, vagyis ennyi jármű közlekedett Magyarországon a korábbi, hárombetűs-háromszámos rendszámokkal.

Miért volt szükség az új rendszámformátumra?

A kormány indoklása szerint azért hosszabbodtak meg egy betűvel az új magyar rendszámok, mert a jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott, kifogyott volna. A minisztérium számításai szerint az új autók éves forgalomba helyezésének néhány százezres üteme mellett a négybetűs változat akár több száz évre elég lehet.

Rovatok