Index Vakbarát Hírportál

A DK elemez: a Fidesz csalással nyert áprilisban, nyomás alatt voltak az emberek

2022. augusztus 7., vasárnap 13:34

A Demokratikus Koalíció közleményben jelezte, hogy fontos számára az Orbán-rezsim elleni küzdelem, ezért nemcsak kormány-, hanem rendszerváltásra készülnek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői missziója közzétette zárójelentését az április 3-i magyarországi országgyűlési választásról. A szervezet szerint a voksolás és a népszavazás rendben zajlott le, de nem voltak egyenlőek a versenyfeltételek a kormánypártok és az ellenzék között.

Bár a felek nagyrészt szabadon kampányolhattak, de a kormány üzenetei, az elfogult híradások korlátozták a választók lehetőségét arra, hogy megfelelő tájékozottsággal hozzanak döntést – közölte az EBESZ.

Gréczy Zsolt, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője a közösségi oldalára feltöltött videóban reagált a vizsgálat eredményére.

A Fidesz csalással nyert – ezt mondja ki az EBESZ-jelentés. A DK számára ezért kiemelten fontos az Orbán-rezsim elleni küzdelem, ezért készülünk nemcsak kormány-, hanem rendszerváltásra

– közölte a politikus.

A DK közleményében emlékeztet, hogy az EBESZ-jelentés alapján a kampány közben a Fideszt segítette

Varga Judit igazságügyi miniszter is reagált az EBESZ-vizsgálat eredményére, szerinte a jelentés megerősítette, amit a magyar állampolgárok és mintegy 900 nemzetközi megfigyelő már áprilisban is megállapíthatott, azaz hogy az április 3-án megtartott parlamenti választások és a népszavazás lebonyolítása szakszerű és jól szervezett volt, a jogszabályi környezet pedig megfelelő alapot biztosít a demokratikus választások lebonyolításához.

(Borítókép: A Fidesz országgyűlési választási eredményvárója 2022. április 3-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok