Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben érzik Magyarország uniós tagságát, népszavazást kezdeményeznek

2022. augusztus 7., vasárnap 10:53

Az MSZP európai parlamenti képviselője úgy látja, hogy az, hogy a Fidesz-kormány nem tud kompromisszumra jutni Brüsszellel az uniós források ügyében, tagságunkat is veszélyezteti, ezért ennek megerősítésére népszavazást kezdeményez.

Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott nyílt levelében, hogy „a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük, miután a jogállamisági eljárás végén a kormány bűnei miatt nyilvánvalóan megbüntetik Magyarországot” – írja Ujhelyi István nyílt levelében, majd hozzáteszi, hogy ha ez bekövetkezik, a családok megélhetési válságáért a Fidesz-kormány az Európai Uniót fogja vádolni.

A kormánypárt tagjait véleménye szerint eddig sem az értékek, hanem kizárólag az uniós pénzek tartották az európai közösségben, „ha a pénzcsap elzáródik, nem lesz érdekük maradni. Az általuk hozott hatályos szabályok szerint ráadásul a nép egyetértő szavazata nélkül, saját maguk dönthetnek erről” – indokolta az ellenzéki párt EP-képviselője, hogy miért gondolja szükségesnek Magyarország uniós tagságát megerősítő népszavazás kiírását, aminek eredményeként szeretné, ha erről a jelenlegi kormány kezét megkötő törvény születne.

A következő napokban szándékában áll az illetékes választási bizottsághoz benyújtani a jogászokkal egyeztetett következő népszavazási kérdést:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?

– ismerteti Ujhelyi, aki szerint ez a hatályos szabályoknak és a célnak egyaránt megfelelő kérdés. Az MSZP parlamenti frakciója ezzel párhuzamosan be fogja nyújtani azt a törvényjavaslatot, amelyet a népszavazási kezdeményezés akar kikényszeríteni a magyar választók akaratának megfelelően. Ha ezt a Fidesz parlamenti többsége elfogadja, akkor nem kezdeményeznek referendumot az ügyben. 

A 2014. óta európai parlamenti képviselő a kormány uniós hozzáállása iránti aggályát is kifejtette: „Orbán Viktor már egyértelművé tette, hogy számára az Unión kívül is van élet”, és a Fideszből Áder Jánossal együtt csak ők ketten nem voltak jelen a parlamentben a 2004-es csatlakozásunk megszavazásakor.

Szerinte a kormány mérsékeltebb politikusai is már negatívabban fogalmaznak Brüsszelt illetően, például Varga Mihály legutóbb úgy nyilatkozott „ha a brüsszeli támadások az értékválasztás miatt folyamatosak lesznek”, akkor az uniós tagságunk „új nézőpontot kaphat” – emelte ki Ujhelyi levelében, hozzáfűzte, hogy két év múlva lesz EU-s tagságunk 20 éves jubileuma, annak idején a magyar lakosság 83 százaléka, azaz több mint hárommillió állampolgár adta le szavazatát a csatlakozás mellett.

„Manapság a felmérések szerint az emberek többsége még mindig jobban bízik az unióban, mint az Orbán-kormányban, annak ellenére, hogy minden ötödik Fidesz-támogató kilépne az európai közösségből” – indokolta a népszavazási kezdeményezés legitimitását Ujhelyi. 

(Borítókép: Ujhelyi István EP-képviselő (MSZP–Párbeszéd) felszólal a 2021–27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Rovatok