Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, mennyibe kerülhet az érettségi annak, aki ősszel vizsgázna

2022. augusztus 8., hétfő 17:49

Alapesetben mindenkinek ingyenes az érettségi vizsga, aki azonban újra érettségizik, vagy szintemelő vizsgát tesz, tantárgyanként 30 vagy emelt szinten 50 ezer forintot kell fizetnie.

Augusztusban már lehet jelentkezni az őszi érettségi vizsgákra. A jelentkezési lapok ugyan még nem elérhetők, az azonban már ismert, kinek mennyit kell majd fizetnie. 

Az őszi érettségire szeptember 5-éig lehet jelentkezni. Ha valaki lemaradna erről az időpontról, nyolc napon belül benyújthat egy igazolási kérelmet, amit az adott intézménynek kell elfogadnia.

Az írásbeli vizsgaidőszak október 14-étől október 27-éig tart majd, a szóbelik emelt szinten november 10. és 14. között, középszinten november 21. és 25. között lesznek.

Ingyenes az őszi érettségi vizsga

Ugyancsak ingyenes a szakgimnáziumban az érettségi végzettséggel rendelkező tanulóknak egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsgája és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga is. Minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni – írja az Oktatási Hivatal.

Aki középszintű érettségi vizsgát szeretne tenni, a minimálbér 15 százalékának megfelelő, ezer forintra kerekített összeget kell fizetnie, ez az összeg 30 ezer forint. Aki pedig emelt szintű érettségi vizsgára jelentkezik, a minimálbér 25 százalékának megfelelő, ezer forintra kerekített összeggel kell számolnia, ami 50 ezer forint.

Tavaly a középszintű érettségi 25 ezer, az emelt szintű 42 ezer forintba került.

Rovatok