Index Vakbarát Hírportál

Jelentősen emelkedik a külföldön tanuló magyarok ösztöndíja

2022. augusztus 8., hétfő 11:40

A jövőben havonta akár 60 ezer forinttal is több ösztöndíjat kaphatnak a külföldön tanuló magyar hallgatók – tájékoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-t.

Ez azt jelenti, hogy azok a fiatal hallgatók, akik a 2022–2023-as tanévben kezdik meg egyetemi, főiskolai tanulmányaikat, már megemelt Erasmus+ ösztöndíjjal utazhatnak külföldi részképzésre – áll a közleményben. A kormányzatnak az a célja, hogy idén újra a világjárvány előtti mintegy tízezer főre emeljék a nemzetközi, így többek között az Erasmus+ ösztöndíjasainak számát, és az elkövetkező években ezt megduplázzák – tették hozzá.

A közlés szerint az Erasmus+ programmal járó anyagi támogatás pontos összege a fogadó országtól függ: tanulmányok esetén havi 470–520 eurót (185–200 ezer forintot), szakmai gyakorlat esetén pedig a 2021–2022-es tanévtől kezdve havi 620–670 eurót (244–263 ezer forintot) kapnak a hallgatók. Az Európán kívüli célországokba történő utazás esetén az ösztöndíj összege havi 700 euró (275 ezer forint), amelyhez utazási támogatás is jár.

Kibővül a program 

Ugyanakkor az Erasmus+ hazai koordinátora, a Tempus Közalapítvány az új esélyegyenlőségi kiegészítő támogatás bevezetésével szeretné biztosítani, hogy még többen bekapcsolódhassanak a programba. Többek között a nemzeti vagy etnikai kisebbséghez tartozó, esti vagy levelező tagozatos, valamint önköltséges, nagycsaládban élő, árva vagy félárva hallgatók is kérhetik a kiegészítő ösztöndíjat – tudatták.

A kiegészítő támogatás összege rövid távú hallgatói mobilitás esetén 100–150 euró; külföldi részképzés és szakmai gyakorlat esetén pedig havi 250 euró járhat az alapösztöndíjon felül. Így akár havi 900 eurót, vagyis megközelítőleg 360 ezer forintot meghaladó összeget is kaphatnak a magyar felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók.

Arról is beszámoltak, hogy a hibrid oktatás elterjedését követően az Erasmus+ program kibővült az úgynevezett részben fizikai (blended) mobilitási lehetőséggel. Ennek keretében a tanulmányi vagy gyakorlati időszak egy része online végezhető. A részképzés és szakmai gyakorlat esetén is minimum két hónapot kell külföldön tölteni, az ösztöndíj-támogatás csak erre az időszakra szól – ismertették.

Fontos szerepet kap a környezetvédelem is

A megújult Erasmus+ program kiemelt prioritása a zöld szemlélet is, amelynek fontos eleme a környezetbarát utazás népszerűsítése. Azok a hallgatók, akik a kiutazáshoz környezetbarát közlekedési formát, például autómegosztást vagy vonatozást választanak, egyszeri 50 eurós zöld utazási támogatást is igényelhetnek.

Azoknak a fiataloknak sem kell lemondaniuk az utazásról, akik a középiskola után elhalasztják az egyetemi tanulmányaikat, esetleg kihagynak egy évet. A 30 évesnél fiatalabbak az Európai Szolidaritási Testület önkénteseként szintén szabadon utazhatnak, nyelvet tanulhatnak. 

Rovatok