Index Vakbarát Hírportál

Üres padsorokhoz beszéltek az ellenzéki képviselők a parlamentben

2022. augusztus 8., hétfő 14:35

A hatpárti ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés határozatképesség hiányában hamar véget ért.

A 2022-es választáson közösen induló hat ellenzéki párt egy héttel ezelőtt rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, javaslataikról itt számoltunk be részletesen.

Kanász-Nagy Máté azzal kezdte a napirend előtti felszólalások sorát, hogy a kormánypártok egyetlen képviselője sincs jelen, „pontosan ennyire veszik komolyan a magyar emberek problémáit”. Az LMP-s politikus hangsúlyozta, hogy az energia- és klímaválság kellős közepén történt egy olyan „felháborító eset”, amely mellett nem lehet elmenni. Kanász-Nagy Máté a fakitermelést megkönnyítő kormányrendelettel kapcsolatban elmondta:

Azt eddig is tudtuk, hogy a magyar kormány számára a környezetvédelem, a természetvédelem egy kellemetlen, a beruházásokat és profitot korlátozó tényező.

Az ellenzéki képviselő szerint ezzel az intézkedéssel nem lehet enyhíteni az energiaválság következményeit, arra az elmúlt tizenkét évben kellett volna felkészülni. Az LMP zöld fordulatot és zöld megoldásokat szorgalmaz, ötpontos javaslatcsomagjuk is van.

Hibás stratégiai döntések

Berki Sándor arról beszélt, hogy a kormány politikai hibái és bűnei előbb-utóbb mindig visszaütnek a lakosságra, most pedig egyszerre zúdulnak ránk az elmúlt évek hibáinak következményei. A Párbeszéd képviselője hozzátette: „a kormány igyekszik sorscsapásként, a külső körülmények összejátszásának beállítani, ami történik”.

Orbán Viktor és a Fidesz összes igazán komoly stratégiai döntése hibás volt

– fogalmazott a politikus, aki hibás döntésnek látja az energiaellátás döntő részét Oroszországra bízni, megszüntetni az állami élelmiszer-tartalékot, átjátszani a termőföldeket a „fideszes haveroknak”, valamint tagadni a klímaválságot. Berki Sándor szerint a be nem tartott ígéretek áldozata a rezsicsökkentés is, pedig a Párbeszéd időben figyelmeztetett.

Bohózat

Toroczkai László kifejtette: azért jött el az ülésre, mert óriási bajban van Magyarország, ezért tenni kell valamit. Ugyanakkor azzal folytatta, hogy

ez a mai nap megint egy bohózat, mint valami óvodában, bojkottálják az üléseket.

Toroczkai László szerint elhibázott volt az elmúlt évtizedek gazdaságpolitikája, a mostani helyzet is ebből következik. Azt elfogadhatatlannak tartja, hogy például az áramszámlán is 27 százalékos áfa van, de a többi ellenzéki párt felé fordulva feltette a kérdést: „A Gyurcsány-kormány ideje alatt mennyi volt az áfa? A 25 százalék rendben volt?” Ezután a rendszerváltás előtti államadósságról beszélt, majd a közbeszóló ellenzéki képviselőknek odaszúrva megjegyezte: „Értem, hogy üvöltenek, fáj az igazság.” A frakcióvezető kijelentette, hogy „az önök váltógazdálkodása miatt jutott ide Magyarország”, eddig nem volt harmadik út, de meg kell változtatni a gazdaságpolitikát.

Erkölcsi bukás

Kunhalmi Ágnes Toroczkai László felszólalására reagálva azzal kezdte, hogy a Fidesz nincs jelen az ülésen, de a szatellitpártja igen. Ezután a kampányra emlékeztetve felsorolta: a Fidesz azt mondta, hogy megőrzik az rezsicsökkentést, az ellenzék megszüntetné, nem lesz adóemelés, de a kata megváltoztatása ezt jelenti, azt pedig amíg él, el fogja mondani, hogy a háborúval kapcsolatban „orbitálisat hazudtak”, mert az ellenzék is megszavazta a parlamentben a békenyilatkozatot.

Aki ilyen hazugságokkal nyer választást, az én szememben politikailag, erkölcsileg megbukott.

Az MSZP szerint az áram árának emelésére azért nincs szükség, mert Paks olcsóbban is el tudja látni a teljes lakosságot, gázáremelésre sincs szükség, mert Szijjártó Péter korábbi szavai alapján a Gazprommal kötött szerződés biztosítja az árat. A szocialisták társelnöke kitért arra is, hogy az elmúlt tizenkét évben elhanyagolták a lakóépületek korszerűsítését.

Hol vannak a kormánypárti képviselők?

Gelencsér Ferenc volt a következő felszólaló, aki aláhúzta: munkanap van, a parlament hivatalos ülése, mégis üresek a kormánypárti padsorok. A Momentum elnöke káoszkormányzást lát, ezt alátámasztani igyekezvén megemlítette a kata szabályozásának módosítását, a rezsicsökkentés megváltoztatását, a forint „tudatos” gyengítését és azt is, hogy a kormány nem tudja hazahozni az uniós pénzeket.

Hol vannak a fideszes képviselők? Hol vannak a gazdasági helyzetért felelős kormánytagok? Hol vannak a fideszes egyéni képviselők?

– tette fel kérdéseit a pártelnök, szégyennek nevezve a helyzetet. A kormánypártok távolmaradásának indokáról itt olvashat.

A Momentum elnöke szerint a kormánypártiak azt üzenik, hogy a nyugdíjas menjen vissza dolgozni, ha nem tudja kifizetni a fűtésszámlát, a szülők vállaljanak másod- és harmadállást, a diákok inkább ne menjenek egyetemre az albérlet és a kollégiumi árak miatt, a kisvállalkozók pedig menjenek külföldre.

Nyerészkedés

Z. Kárpát Dániel úgy véli, az ingatlan- és albérletárak elszállása után a demográfiai adatok is azt mutatják, hogy amit a Fidesz a családpolitikában eltervezett, az nem sikerült, sőt kijelentette:

Ez a kormány a családok válságán nyerészkedik.

A Jobbik javaslatai között szerepel, hogy a rezsiszámlák áfatartalmát nullázzák le, valamint az alapvető élelmiszerek, a gyermeknevelési cikkek és a tűzifa áfája is legyen nulla.

„A kormányzati kórus és a kisegítő médiaszemélyzet jellemzően azzal jön, hogy ezt hogyan tudná a költségvetés fenntartani” – folytatta a jobbikos képviselő, aki világossá tette, hogy a kormány jövőre még több áfát akar beszedni, idén pedig az szja-visszatérítés teljes költségénél többet szedtek már vissza.

Cserbenhagyás, árulás, felelőtlenség

Arató Gergely azzal nyitott: ha végignéznek az üléstermen, látható, hogyan kormányoznak, a Fidesz–KDNP képviselőinek távolmaradása azt mutatja, hogy a Fideszre nem számíthat az ország.

Most az országnak szüksége lenne a vezetőire. Miközben nyaralnak, a magyar polgárok nagy része rettegve várja az őszt.

A DK politikusa rögzítette: gazdasági, szociális és klímakatasztrófa sújtja az országot, ebben a helyzetben nem eljönni a parlament ülésére nemcsak a demokrácia és a választók arculcsapása, hanem „cserbenhagyás, árulás, felelőtlenség”. Arató Gergely kijelentette, hogy Magyarországnak nincs felelős kormánya, de van felelős ellenzéke. Készülnek arra, hogy a Fidesz „erkölcsi, politikai, gazdasági csődje után” az emberek számíthassanak rájuk.

Kormánypárti képviselők és határozatképesség hiányában a parlament rendkívüli ülése a napirend előtti felszólalásokat követően véget ért.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok