Index Vakbarát Hírportál

Meglepően sok a gyerek az új koronavírus-fertőzöttek között

2022. augusztus 9., kedd 08:01

Az idei nyáron megnövekedett a koronavírusos esetek száma, különösen az öt év alattiak veszélyeztetettek. Elsősorban a gyerekek alacsony átoltottsága a probléma, mert az oltás megvéd a súlyos lefolyású megbetegedéstől.

A háziorvosok tapasztalata szerint egyre több az új fertőzött, és meglepően sok közöttük a gyerek, különösen az öt év alatti. Az utóbbiak számára Magyarországon még nincs elérhető oltóanyag – írja a Népszava.

A magas láz, a gyengeség, az orrfolyás és a rossz közérzet az idei nyári variáns legjellemzőbb tünete a gyerekeknél. A fertőzés néhány napos átfutással lezajlik, ezalatt a gyermekek főként tüneti kezelésben részesülnek. Egy csepeli háziorvos, Póta György a lapnak elmondta, hogy a nyári szezonban még egyetlen páciensnek sem volt szüksége kórházi ellátásra. Amint azt mondta, a gyerekek átoltottsága meglehetősen alacsony, az olthatók ötöde kapott eddig vakcinát.

A szülők idén nyáron nem igazán érdeklődtek az oltás lehetőségéről, illetve aki mégis, az arról panaszkodott, hogy nem tud az oltópontokra bejutni. Ugyan az új vírusok már jellemzően kikerülik a vakcinát, az oltás mégis fontos, hiszen kivédi a súlyos lefolyású megbetegedéseket, illetve a halálozást.

A legutóbbi kormányzati adatközlés szerint egy hét alatt 21 840 új fertőzöttet regisztráltak és 96 beteg hunyt el, míg hét nappal azt megelőzően az új fertőzöttek száma 14 402, a halottaké pedig 54 volt.

Rovatok