Index Vakbarát Hírportál

Szennyezett víz miatt kellett bezárni egy gárdonyi strandot

2022. augusztus 9., kedd 21:16

A Fejér Megyei Kormányhivatal augusztus elején egy fürdést tiltó táblát helyezett ki a gárdonyi Panoráma Partszakasz Pisztráng úti strandján a Velencei-tónál.

A kormányhivatal honlapján közzétett tájékoztatás szerint a rendszeresen elvégzett hatósági ellenőrzés következtében olyan szennyezésre lettek figyelmesek, amely meghaladta a határértéket, ezért haladéktalanul el kellett rendelni a fürdési tilalmat. 

Bárki megtekintheti azt a Synlab által kiállított felszínivíz-vizsgálati jegyzőkönyvet, amelyet fürdést tiltó tábla mellé helyezett ki a hatóság. E szerint a Fejér Megyei Kormányhivatal rendelte el a vizsgálatot, a vízmintát pedig augusztus 3-án vették a tóból a Panoráma Partszakasz strandján – írja a feol.hu

A víz színében és átláthatóságában nem találtak semmilyen szokatlan eltérést, sem egyéb szennyezésre utaló jelet, ezért a további, cianobaktérium feltárására irányuló vizsgálatot sem tartották szükségesnek – olvasható a jegyzőkönyvben.

Ugyanakkor viszont fekális Enterococcus (300/100 milliliter) és Escherichia coli (1500/100 milliliter) baktériumot is kimutattak a mintában. Az utóbbi jelenléte azt jelzi, hogy a víz a közelmúltban fekáliával szennyeződött meg.

A tilalmat akkor lehet megszüntetni, a strandot pedig újra megnyitni,  ha két egymást követő vizsgálat legfeljebb 330/100 milliliter fekális Enterococcus-számot és 900/100 milliliter Escherichia coli-számot eredményez.

Rovatok