Index Vakbarát Hírportál

PDSZ: Ha nincs jó ajánlat, itt normális tanévkezdés nem lesz

2022. augusztus 10., szerda 20:07

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja a PDSZ közösségi oldalán közzétett videóján beszélt arról, milyen eredményeket értek el a belügyi államtitkárságon folytatott sztrájktárgyalásokon.

A PDSZ képviselője elmondta: azért mentek el a sztrájktárgyalásokra, hogy megtudják, a kormány idén milyen összeget szán a pedagógusok béremelésére. Nagy Erzsébet úgy fogalmazott: őket nem az érdekli, hogy mi várható 2029-ig, és hogy az EU-s támogatásokból hány százalékos béremelésekre lehet számítani.

Ígéretekkel tele van a padlás

– hangsúlyozta. Hozzátette: a legfontosabb most az lenne, hogy a tanév megkezdése előtt megoldás szülessen arra a krízishelyzetre, amely jelenleg fennáll: sokan otthagyták a tanári pályát, a fiatalok nem akarnak tanárként dolgozni, ami miatt több oktatási intézményben is tanárhiány van, így törvényesen nagyon sok helyen nem is tudják megkezdeni a tanévet.

Az oktatásért felelős kormányzatnak kutya kötelessége, hogy az Alaptörvénybe fektetett jogát mindenkinek biztosítsa, amelyet a köznevelési törvény is garantál. Magyarán a minőségi oktatáshoz való jogot az intézményein keresztül biztosítsa – tette hozzá a PDSZ képviselője. Elmondása szerint most azt hallották, hogy várnak az Unió ígéretére, hogy azt a csomagot, amelyet benyújtottak a béremelés vonatkozásában, hogyan bírálják el.

Arról nem hallottunk egyetlenegy szót sem, hogy a kormány, a mi kormányunk mennyi pénzt biztosít idén a béremelésre

– hangsúlyozta Nagy Erzsébet, aki szerint ez óriási probléma.

 Mint mondta: azt ki tudták harcolni, hogy augusztus utolsó hetében lesz még egy egyeztetés. Ugyanakkor minden kollégájától azt kérte, hogy az előkészítéssel ne várjanak: 

„a sztrájkfolyamatot csak szüneteltettük tavasszal, ezt a szüneteltetést fejezzük be, és ősztől újraindulhat a munkabeszüntetés abban az esetben, ha addig nem kapunk épkézláb ajánlatot”.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke szerint vészhelyzet van az oktatásban, ezért „a kormánynak csak azt az ajánlatot tudjuk tenni, hogy állítsa fel a vészhelyzeti operatív törzset a köznevelésben”. Hozzátették: a kormány Alaptörvényt sért azzal, hogy nem biztosítja a gyerekek számára a megfelelő színvonalú oktatást.

Rovatok