Index Vakbarát Hírportál

A Mentődolgozók Szövetsége közleményben bírálta a kerékpáros egység bevezetését

2022. augusztus 11., csütörtök 11:56

Közleményt adott ki a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), miután kiderült, kerékpáros egységek segítségével tehermentesítheti a dolgozóit az Országos Mentőszolgálat.

A közleményben azt írják, a tervezett bevezetéssel kapcsolatos egyik legnagyobb probléma az, hogy most sem történt szakmai konzultáció az érdekképviselet bevonásával, valamint a Közép-magyarországi régió, és azon belül is Budapest a legleterheltebb területek közé tartozik. 

A mentés biztonságának érdekében az ország minden részéből egységeket kell felvezényelni már évek óta, és a vidéki irányító csoportok tucatszám fogadják a KMR-ből érkező hívásokat a humán erőforrás elégtelensége és az ebből fakadó kapacitásbeli nehézségek miatt. A dolgozók túlterheltek. A problémát elsődlegesen a munkaerő és a megnövekedett feladatszám közti aránytalanság okozza

– fogalmaznak a közleményben. 

A szervezet szerint nem oldja meg a gondokat a kerékpáros egységek bevezetése, ugyanis a dolgozói létszám és az ellátandó feladatok száma is adott: ezen nem segít semmilyen új típusú egység bevezetése. 

Elengedhetetlen lenne, hogy orvosolják a humánerőforrás-hiányból származó problémákat, amihez elsősorban megfelelő szintű bérrendezésre lenne szükség. Így ismét vonzóvá válna a mentős munka – fogalmaz a közlemény. 

Az OMSZ által bevezetni tervezett kerékpáros egység létrehozása indokolt és jó elképzelés rendezvények, nagy látogatottságú események kapcsán, valamint kiemelt forgalmú helyeken, turista- és idegenforgalmi központok közelében, szezonális jelleggel

– írja a szervezet.

Rovatok