Index Vakbarát Hírportál

Több milliárd forintnyi költségvetési csalásért emeltek vádat egy bűnszervezet ellen

2022. augusztus 11., csütörtök 12:07

Három év alatt 2,7 milliárd forint vagyoni hiányt okozott az állami költségvetésnek egy bűnszervezet. A vádirat szerint a szervezetet vezető 47 éves férfi számítástechnikai eszközök importjakor elcsalta az általános forgalmi adó (áfa) egy részét.

Vádat emeltek egy bűnszervezet tagjai, strómanok és beszervezőik ellen, akik szervezetten, egy céghálózaton keresztül csalták el az áfát, és ezzel 2013–2016-ban 2,7 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A Fővárosi Főügyészség vádirata szerint a szervezetet vezető 47 éves férfi számítástechnikai eszközök importja során elcsalta az általános forgalmi adó (áfa) egy részét.

A bűnszervezet célja az volt, hogy a németországi és ausztriai gazdálkodóktól beszerzett áru egy színlelt belföldi cégláncolat segítségével belföldi származásúnak tűnjön. Ezt úgy érték el, hogy a beszerzés folyamatába a külföldi eladók és a tényleges értékesítést végző belföldi cégek közé valós gazdasági tevékenységet nem folytató, strómanok nevén nyilvántartásba vett szlovák és magyar társaságokat iktattak be, amelyeket időszakonként cseréltek.

A vádhatóság azt írta, a színlelt belföldi értékesítés után a fiktív számlák áfatartalmát jogosulatlanul levonták a fizetendő adóból, az Európai Unión belülről érkezett áru belföldi értékesítése után pedig nem fizettek áfát. Az adóelkerülés jelentős anyagi hasznot hozott. A bűncselekményt egy könyvelőiroda vezetője és beosztott könyvelők is segítették. 

Húsz ember ellen nyújtottak be vádiratot

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói 2016 márciusának végén felszámolták a bűnszervezetet, és széles körű nyomozást végeztek az ügyben. A Fővárosi Főügyészség 13 ember ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása, valamint 20 ember ellen közokirat-hamisítás miatt nyújtott be vádiratot – írta a közlemény alapján az MTI.

Rovatok