Index Vakbarát Hírportál

Karácsony Gergely: A kormány terek után most utcákat vesz el a fővárostól

2022. augusztus 12., péntek 16:51

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány éjszakai rendeletben, mindenféle egyeztetés nélkül terek után már utcákat is elvesz a fővárostól.

Budapest főpolgármestere pénteken közösségi oldalán egy módosított kormányrendeletre reagált, amelynek értelmében az eddig a fővárosi önkormányzat kezelésében lévő közterületek közül másfél tucatnyinak a kezelése az V. kerület, Belváros-Lipótváros önkormányzatának feladatává vált.

Karácsony Gergely szerint a kormány akkor teszi mindezt, amikor „évtizedes csúcson az infláció, a sztratoszférában az élelmiszerárak, milliók szoronganak a hamarosan érkező energiaszámláik miatt, sok-sok ezer családnak okoznak gondot az iskolakezdés költségei, a tanárok sztrájkra készülnek, mert már végképp elegük van, ellátási gondok a benzinkutakon, kisvállalkozók tízezreinek okoznak bizonytalanságot az adóemelések, éppen felélik a jövőt azzal, hogy tarvágásra ítélik az erdőinket, a magyaroknak járó uniós pénz pedig továbbra sem érkezik”.

Mi lenne, ha „ezt a nagy jogszabályalkotási hevületet és kreativitást a megélhetési válság kezelésére fordítanák?" – kérdezte.

Az V. kerületi önkormányzat korábban arról tájékoztatott, hogy egy július 25-én módosított kormányrendelet értelmében az addig a Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő közterületek közül tizennyolc kezelése az V. kerület feladatává vált, „ezzel csökkentve a Fővárosi Önkormányzat által elvégzendő feladatok körét és az ezekhez kapcsolódó kiadásaikat”.

Belváros-Lipótváros önkormányzata szerint a módosítás nem jár tulajdonosváltozással, sem pedig vagyonátruházással,

mivel a közterületek eddig is az V. kerületi önkormányzat tulajdonába vagy vagyonkezelésébe tartoztak, üzemeltetésüket túlnyomórészt a kerület látta el. A rendeletmódosítás éppen ezért a tényleges tulajdonosi helyzetnek és a tényleges kezelői gyakorlatnak való megfelelést is szolgálja.

Korábban négy közterület került át az V. kerületi önkormányzat tulajdonába

Júliusban négy közterület (a Vörösmarty tér, a Podmaniczky tér, a Széchenyi tér, valamint a Széchenyi tér és Bajcsy-Zsilinszky út közötti Arany János utca) került át a főváros tulajdonából az V. kerületi önkormányzathoz.

A Fővárosi Önkormányzat akkor az önkormányzati autonómia semmibevétele miatt az Alkotmánybírósághoz fordult az ügyben, továbbá pert is indított a tulajdonelvonásért az Alaptörvény szerint járó kártalanítás érdekében.

Rovatok